Idealne ciasto na pierogi

Idealne ciasto na pierogi
> 5-6 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: KORAL
Mięciutkie, elastyczne nie rwące się ciasto. Zrobione z niego pierogi można ugotować lub usmażyć na tłuszczu.

Składniki

  • mąka pszenna 500 g
  • bardzo ciepła woda 250 ml
  • olej 4 łyżki
  • szczypta soli
  • ew. szczypta kurkumy

Przygotowanie

  1. Wychodzi ponad 40 sporych pierogów.
    . Do miski z mąką dodajemy sól, olej i ciepłą wodę, mieszamy. Przekładamy na blat i zagniatamy, aż ciasto będzie elastyczne. Odkładamy zawinięte w wilgotną ściereczkę lub folię na ok.10 minut.
    Z ciastem łatwo się pracuje i nie rwie się.

Komentarze do przepisu (2)

Dolcevita-in-my-kitchen 01 grudnia 2020
Pyszne pierozki :)
KulinarnaChwila 02 grudnia 2020
Super :)
Składniki
  • mąka pszenna 500 g
  • bardzo ciepła woda 250 ml
  • olej 4 łyżki
  • szczypta soli
  • ew. szczypta kurkumy
Składniki