Hawajskie szaszłyki

Hawajskie szaszłyki
> 5-6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: bryssska
Przepyszne egzotyczne szaszłyki, pierwszy raz miałam okazje spróbować połączenia mięsa i kokosu pieczonego na grillu i muszę wam powiedzieć że szaszłyki wyszły rewelacyjnie.

Składniki

  • 2 orzechy kokosowe
  • 2 duże piersi z kurczaka
  • 1 puszka ananasów
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka imbiru w proszku
  • sól i pieprz

Przygotowanie

  1. Orzechy kokosowe opróżnione z mleczka wstawiamy do piekarnika na 10 minut na 220'C, w tym czasie orzechy powinny lekko pęknąć, a po wyciągnięciu je z piekarnika lekko uderzamy w nie młotkiem.

  2. Orzechy wyciągamy ze skorupki, a następnie obieramy.

  3. Piersi z kurczaka kroimy w kostkę i dodajemy do nich przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy.

  4. Ołupione kokosy dokładnie płuczemy i kroimy w kostkę. Odsączone ananasy również kroimy w kostkę.

  5. Na patyczki szaszłykowe nakłuwamy kolejno kokos, ananasa, kurczak i tak na przemian.

  6. Gotowe szaszłyki układamy na grillu, u mnie wyszło 8 szaszłyków.

  7. Szaszłyki zjadamy z sałatką ze świeżych warzyw, a wszystko popijamy orzeźwiającym napojem kokosowym z miętą. Smacznego !!!

Komentarze do przepisu (13)

Nevermore 12 maja 2018
Super szaszłyki :) Chyba wszyscy mają podobne pomysły, bo u nas też podobne robimy :D
kucharka-amatorka 12 maja 2018
Ciekawe połączenie. Warto wypróbować.
fafiatko 13 maja 2018
To musi byc przepyszne! swietny pomysl!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 2 orzechy kokosowe
  • 2 duże piersi z kurczaka
  • 1 puszka ananasów
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka imbiru w proszku
  • sól i pieprz
Składniki