Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Hawajskie kotlety schabowe"
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 153
Polecam.
Odsłon: 816
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 74
Dzisiaj łazanki , zapewne wszyscy znacie. Można przygotować z kapusty kiszone...
Odsłon: 9205
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 153
Polecam.
Odsłon: 816
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 74
Dzisiaj łazanki , zapewne wszyscy znacie. Można przygotować z kapusty kiszone...
Odsłon: 9205
Składniki
CZAS PRZYGOTOWANIA: około 50 minut
Pory oczyścić, pokroić w plasterki. Mięso opłukać, osuszyć. Rozbić. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć na nim pory. Pory zdjąć z patelni.
Na tym samym tłuszczu smażyć kotlety po dwie minuty z każdej strony. Ananasa obrać, pokroić w plastry, wycinając z nich twardy środek. W garnku rozgrzać masło, oprószyć je mąką. Krótko zasmażyć. Zasmażkę wymieszać z bulionem warzywnym oraz śmietaną. Gotować, aż sos beszamelowy zgęstnieje. Pod koniec dodać do niego 2,5 dag startego żółtego sera (np. edamskiego lub wędzonego gryfickiego). Przyprawić solą, pieprzem i cukrem. Wymieszać z porami.
W żaroodpornej formie układać na przemian w rzędzie kotlety schabowe i plasterki ananasa. Całość polać sosem beszamelowym z porami. Posypać resztą startego sera. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 15-20 minut. Przed podaniem zapiekankę udekorować listkami mięty. Można serwować z bagietką posmarowaną masełkiem czosnkowym.Źródło: Życie na gorąco