Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Hamburgery z mielonej wołowiny"
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 59
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 64
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 59
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 64
Składniki
Do mielonego mięsa dodaj startą cebulę i czosnek, musztardę, gałkę muszkatołową, chili, sól, pieprz i całe jajko.
Masę mięsną wymieszaj, po czym podziel na cztery części. Uformuj zgrabne kotlety. Połóż je na papierze do pieczenia.
Upiecz na grillu lub w piekarniku w 200°C (5 min z jednej strony i 4 min z drugiej; dłużej, jeśli mięso ma być spieczone).
Bułki opiecz, włóż do nich sałatę, natkę, kotlety, plastry pomidora, ogórka, krążki cebuli, wlej keczup. Zepnij wykałaczkami.
j. m i sokiem z cytryny. ogurt roztrzep starannie z maślanką. Zetrzyj umyty, ale nieobrany ogórek oraz rzodkiewki. Ogórek odciśnij. AOba warzywa dodaj do jogurtu z maślanką. Dołóż posiekaną rukolę oraz 2-3 łyżki kiełków (resztę odłóż do dekoracji). ADodaj wypestkowane pokrojone w kosteczkę pomidory. Wymieszaj, przypraw solą, pieprzem oraz czosnkiem. AZupę mocno sochłodź. Przed podaniem posyp ją w miseczkach resztą kiełków oraz całymi listkami rukoli.o mięsa dodaj bułkę tartą, zioła, pokrojoną w drobniutką kosteczkę paprykę oraz sól i pieprz do smaku. AA Wbij do masy jajko, dolej 2-–3 łyżki wody. Wyrób masę. Wilgotnymi dłońmi uformuj z mięsa małe kotletymale frykadelki. Usmaż je na gorącym olejuKładźUkładaj je na tacce na aluminiowej blaszce do grilla (posmarowanej olejem). Ułóż na grillu i smaż obracając około 15 minut (lub usmaż na patelni na większej ilości rozgrzanego oleju). AAW tym czasie smażenia zrób też sos: jogurt zwymieszaj z majonezem, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę ioraz curry. AASos d Dopraw solą, pieprzem orazi ostrą papryką. Posyp płatkami papryki. Sos podawaj do kotlecikówfrykadelków. Danie serwuj z pieczywem .Źródło: Świat kobiety