halibut w lekkim sosie brokułowym / ryba w piątek

halibut w lekkim sosie brokułowym / ryba w piątek
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
pełnowartościowe białko, wit D3, B6 i potas - atlantyckie żródło zdrowia :) z dodatkiem warzyw na parze i lekkiego (bez mąki, bułki itd) sosu brokułowego

Składniki

  • halibut - 1 duży filetowany płat ok. 600/800 g
  • przyprawy:
  • szczypta soli
  • 1/4 łyżeczki rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 3 gałązki świeżego (lub pół łyżeczki suszonego tymianku)
  • sos:
  • gotowany brokuł - kubek drobnych różyczek bez głąba
  • oliwa z oliwek - 1 łyżka
  • sok z cytryny opcjonalnie) - kilka kropel 3-5
  • zmielone chilli (lub pieprz cayenne) - szczypta

Przygotowanie

  1. Filet myję, nie suszę, lekko posypuję solą i wmasowuję ją w delikatne rybie mięso. Zostawiam na trochę (czasem na noc, czasem na pół godzinki) pod przykryciem w naczyniu żaroodpornym w lodówce.

  2. Pozostałe suszone przyprawy rozcieram w moździerzu, by wydobyć więcej świeżego aromatu. Obsypuje obficie nimi rybę.
    Gałązki świeżego tymianku układam na wierzchu i odstawiam na chwilę pozwalając aromatom z przypraw wniknąć wgłąb halibuta (wystarczy na 15 minut).

  3. Rybę wstawiam do piekarnika i nagrzewam do 180 stopni, piekę ok. 20 minut - zależy jak bardzo ma być przypieczona.
    Halibut jest tłustą rybą, więc im dłużej tłuszcz się topi, tym rybki do wszamania mniej :)) a to zdrowy tłuszczyk, więc lepiej go za długo nie piec.

    W tym samym czasie gotuję warzywa. Brokuły koniecznie, użyję część z nich do sosu. Dla koloru dorzucam marchewkę, a dla zaspokojenia głodu dorzucam młode ziemniaki.

  4. Kilka różyczek ugotowanego brokuła wrzucam do wysokiego kubka (naczynia), dodaję oliwę i chili i blenduję na najwyższyc obrotach.
    Cytrynę dodaję opcjonalnie, jeśli sos ma być dipem o puszystej konsystencji zbliżonej do majonezu.

  5. Lubię delikatne mięsko halibuta przyprawione delikatnym sosem z nutką ostrego chilli. Jednak sos domownikom i gościom podaję osobno, bo czasem ma się ochotę podelektować jedynie smakiem atlantyckiej ryby.

Składniki
  • halibut - 1 duży filetowany płat ok. 600/800 g
  • przyprawy:
  • szczypta soli
  • 1/4 łyżeczki rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 3 gałązki świeżego (lub pół łyżeczki suszonego tymianku)
  • sos:
  • gotowany brokuł - kubek drobnych różyczek bez głąba
  • oliwa z oliwek - 1 łyżka
  • sok z cytryny opcjonalnie) - kilka kropel 3-5
  • zmielone chilli (lub pieprz cayenne) - szczypta
Składniki