Gulasz z żołądków drobiowych

Gulasz z żołądków drobiowych
> 1-2 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: madzikcho
Gulasz to chyba najbardziej popularna forma serwowania żołądków drobiowych. Tanie, dość szybkie danie dla zwolenników podrobów.

Składniki

  • żołądki drobiowe, 500 g
  • cebula, 1 szt.
  • czosnek, 1-2 ząbki
  • papryka słodka, 1 łyżeczka
  • papryka ostra, 0,5 łyżeczki (ostrość regulujcie wg uznania)
  • sól i pieprz, do smaku
  • liść laurowy, 3 szt.
  • ziele angielskie, 5 kulek
  • pieprz czarny kulki, 6-7 kulek
  • mąka, do oprószenia żołądków
  • masło, 1 łyżka (do smażenia)
  • olej, 2 łyżki (do smażenia)
  • bulion, 1 l

Przygotowanie

  1. Żołądki dokładnie myjemy i oczyszczamy. Kroimy w mniejsze kawałki.
    Następnie przekładamy do miski i przyprawiamy solą, pieprzem i paprykami, mieszamy

  2. Przyprawione żołądki oprószamy delikatnie mąką.

  3. Na patelni rozgrzewamy olej z masłem i obsmażamy żołądki.

  4. Do patelni dodajemy pokrojone w kosteczkę cebulę i czosnek. Chwilę podsmażamy.

  5. Następnie całość zalewamy bulionem, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i pieprz kulki.
    Gotujemy pod przykryciem ok 30-40 min., do miękkości żołądków.

  6. Pod koniec gotowania odparowujemy sos, gotując jeszcze chwilkę bez przykrycia.
    Jeśli sos jest za rzadki zagęszczamy go delikatnie wodą z mąką.

Komentarze do przepisu (1)

Dariusz-D 22 listopada
Bardzo fajny przepis:-)
Składniki
  • żołądki drobiowe, 500 g
  • cebula, 1 szt.
  • czosnek, 1-2 ząbki
  • papryka słodka, 1 łyżeczka
  • papryka ostra, 0,5 łyżeczki (ostrość regulujcie wg uznania)
  • sól i pieprz, do smaku
  • liść laurowy, 3 szt.
  • ziele angielskie, 5 kulek
  • pieprz czarny kulki, 6-7 kulek
  • mąka, do oprószenia żołądków
  • masło, 1 łyżka (do smażenia)
  • olej, 2 łyżki (do smażenia)
  • bulion, 1 l
Składniki