Gulasz z warzywami

Gulasz z warzywami
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Gulasz wieprzowy z warzywami. Smakuje wyśmienicie z makaronem, ziemniakami, ryżem lub plackami ziemniaczanymi.

Składniki

  • Karkówka wieprzowa 1 kg
  • Cukinia 1 średnia ok. 25 dkg
  • Marchewka 1 szt. ok. 10 dkg
  • Cebula biała 1 duża
  • Papryka żółta 1,5 szt. ok. 10 dkg
  • Papryka czerwona 1,5 szt. ok. 10 dkg
  • Sól
  • Tymianek 1 łyżeczka
  • Gałka muszkatołowa 0,25 łyżeczki
  • Makaron 60 dkg

Przygotowanie

  1. Mięso pokroić w dużą kostkę (około 2-3cm). Cebulę przekroić na pół wzdłuż, każdą połówkę pokroić w plastry.
    Wymieszać mięso z cebulą i podgrzewać powoli, pilnując, aby się nie przypaliło. Z karkówki wytapia się tłuszcz i nie ma potrzeby dodawania innego rodzaju tłuszczu.
    Mięso dusić przez około 1 godzinę.

  2. Papryki pozbawić nasion i pokroić w paski. Cukinię i marchewkę obrać i poszatkować na tarce w plastry.
    Warzywa dodać do mięsa duszonego z cebulą. Doprawić solą, gałką muszkatołową i tymiankiem. Dusić do miękkości, zwykle około 30-40 minut.

  3. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu.

Składniki
  • Karkówka wieprzowa 1 kg
  • Cukinia 1 średnia ok. 25 dkg
  • Marchewka 1 szt. ok. 10 dkg
  • Cebula biała 1 duża
  • Papryka żółta 1,5 szt. ok. 10 dkg
  • Papryka czerwona 1,5 szt. ok. 10 dkg
  • Sól
  • Tymianek 1 łyżeczka
  • Gałka muszkatołowa 0,25 łyżeczki
  • Makaron 60 dkg
Składniki