Gulasz z szynki wieprzowej i warzyw.

Gulasz z szynki wieprzowej i warzyw.
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
Gulasz wieprzowy podany z makaronem Pappardelle.

Składniki

  • szynka wieprzowa 1,10 kg
  • papryka czerwona 1 szt.
  • cebula 1 szt.
  • suszona włoszczyzna 2-3 łyżki
  • sól do smaku
  • czosnek mielony
  • pieprz ziołowy do smaku
  • pieprz czarny do smaku
  • mielona papryka słodka 1 łyżeczka
  • majeranek 1 łyżeczka
  • liść laurowy 2 szt.
  • ziele angielskie 6-8 szt.
  • gałka muszkatołowa do smaku
  • ciemny sos sojowy 2 łyżki
  • pasta rosołowa 1 łyżka
  • mąka pszenna do zagęszczenia
  • makaron Pappardelle

Przygotowanie

  1. Wymyte, osuszone, pokrojone w kostkę mięso nacieramy wszystkimi przyprawami, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie smażymy na gorącym tłuszczu, kilkakrotnie przewracając. Wymytą, pozbawioną nasion paprykę kroimy na paski, cebulę kroimy na ćwierć plastry. Dodajemy pokrojoną paprykę z cebulą do smażonego mięsa i wszystko smażymy około 30 minut kilkakrotnie mieszając. W między czasie zagotowujemy 1,5 litra wody z suszoną włoszczyzną, liśćmi laurowymi, zielem angielskim i pastą rosołową.

  2. Do gotującego się bulionu dodajemy wszystkie składniki z patelni, doprawiamy do smaku, dodajemy sos sojowy i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości mięsa. Gdy mięso będzie miękkie zagęszczamy sos mąką i lekko zabielamy śmietaną. W między czasie gotujemy makaron. Ugotowany gulasz podajemy z makaronem Pappardelle.

    Smacznego!!!

Komentarze do przepisu (1)

fafiatko 22 października
Pysznie doprawiony!
Składniki
  • szynka wieprzowa 1,10 kg
  • papryka czerwona 1 szt.
  • cebula 1 szt.
  • suszona włoszczyzna 2-3 łyżki
  • sól do smaku
  • czosnek mielony
  • pieprz ziołowy do smaku
  • pieprz czarny do smaku
  • mielona papryka słodka 1 łyżeczka
  • majeranek 1 łyżeczka
  • liść laurowy 2 szt.
  • ziele angielskie 6-8 szt.
  • gałka muszkatołowa do smaku
  • ciemny sos sojowy 2 łyżki
  • pasta rosołowa 1 łyżka
  • mąka pszenna do zagęszczenia
  • makaron Pappardelle
Składniki