Gulasz z szynki.

Gulasz z szynki.
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: agnes72
Dziś przeżyłam wstrząs po rozjaśnianiu włosów, a mianowicie dostałam silnego uczulenia nie dość że mnie wysypało to jeszcze spuchłam. Ale na szczęście wszystko dobrze się skończyło i obiad również przygotowałam może nie za specjalny ale właśnie taki zażyczyła sobie córka, a że szynkę miałam to dość szybko gulasz przygotowałam. Za kaszą gryczaną nie przepadam, zaś córka jest w tej właśnie kaszy zakochana to mamusia jej ugotowała.

Składniki

  • 1,100 kg szynki wieprzowej,
  • 1,5 łyżki przyprawy do mięsa,
  • 3 łyżki oleju,
  • 3,5 szklanki wody przegotowanej zimnej (szklanka poj. 210 ml),
  • 2 łyżki suszonych warzyw,
  • 5 ziarenek ziela angielskiego,
  • 1 liść laurowy,
  • 0,5 łyżeczki przyprawy np. Doprawka.
  • surówka z ogórka kiszonego :
  • 6-8 ogórków kiszonych,
  • 1 średnia cebula,
  • szczypta soli,
  • 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego,
  • 3 łyżki oleju.

Przygotowanie

  1. Przygotować szynkę, pokroić ją w kostkę dowolnej grubości. Następnie gdy już mamy pokrojoną szynkę w kostkę, posypać przyprawą do mięsa dodać olej i całość dokładnie wymieszać do połączenia się mięsa z przyprawą i olejem.

  2. Przygotowane wymieszane mięso z przyprawą przełożyć na dużą patelnię i obsmażyć je na rumiany kolor ( można lekko nawet przypalić wtedy lepszy będzie sos ). Jak już jest ładnie podsmażone wlać 3,5 szklanki wody, dodać suszone warzywa, ziela angielskie, liść laurowy oraz posypać przyprawą z solą kto jaką lubi. tak przygotowane dusić pod przykryciem na bardzo wolnym ogniu.

  3. W czasie gdy mięso dusi się z warzywami przygotować surówkę z ogórka kiszonego. Cebulę pokroić w drobną kostkę lekko posolić i ściskać aby zmiękła, ogórki również pokroić w kostkę posypać pieprzem, dodać olej i całość wymieszać.

  4. Jak już mamy surówkę przygotowaną. W międzyczasie sprawdzamy mięso na gulasz, gotowane - duszone na wolnym ogniu powinno być miękkie i woda powinna tak wyparować aby zrobił się sam w sobie sos ( my chcieliśmy rzadszy ale jak ktoś ma ochotę na gęstszy wystarczy dodać mąki i będzie bardziej gęsty ).

  5. Tak przygotowane mięso na gulasz podałam tak jak pisałam na początku z kaszą gryczaną oraz surówką z ogórka kiszonego. Każdy taki gulasz może podać z czym ma ochotę czy z kaszą jęczmienną czy z ziemniakami, decyzja należy do was.

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 31 października
super:)
Składniki
  • 1,100 kg szynki wieprzowej,
  • 1,5 łyżki przyprawy do mięsa,
  • 3 łyżki oleju,
  • 3,5 szklanki wody przegotowanej zimnej (szklanka poj. 210 ml),
  • 2 łyżki suszonych warzyw,
  • 5 ziarenek ziela angielskiego,
  • 1 liść laurowy,
  • 0,5 łyżeczki przyprawy np. Doprawka.
  • surówka z ogórka kiszonego :
  • 6-8 ogórków kiszonych,
  • 1 średnia cebula,
  • szczypta soli,
  • 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego,
  • 3 łyżki oleju.
Składniki