Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Często sięgamy po mięso z kurczaka. Najbardziej popularne są filety, skrzydełka czy udka. Jedzenie serc drobiowych to rzadkość, a szkoda. Serduszka drobiowe zawierają sporą ilość białka. Są źródłem witamin A i B, cynku, żelaza, fosforu oraz magnezu. Po ten produkt powinny sięgać osoby cierpiące na niedokrwistość lub borykające się z chorobami serca. Spożywanie serc drobiowych jest zalecane również sportowcom i kobietom w ciąży. Jak wykorzystać ten cenny produkt w diecie? Można dorzucić je do zupy lub przygotować z nich pyszny gulasz. Poniżej znajdziecie przepis na szybki, sycący gulasz z serc drobiowych z pieczarkami. Danie podane z ziemniakami i surówką smakuje rewelacyjnie!
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 167
Banalny przepis na pyszny deser z owoców kiwi. Jest słodki, smaczny i przede...
Odsłon: 134
Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...
Odsłon: 47
Szybki przepis na pyszny obiad lub kolację. Kluski leniwe z Okrasą, bardzo po...
Odsłon: 97
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 167
Banalny przepis na pyszny deser z owoców kiwi. Jest słodki, smaczny i przede...
Odsłon: 134
Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...
Odsłon: 47
Szybki przepis na pyszny obiad lub kolację. Kluski leniwe z Okrasą, bardzo po...
Odsłon: 97
Składniki
Gotowy gulasz z serc drobiowych posypujemy natką pietruszki. Danie serwujemy z kaszą bądź ziemniakami i surówką.
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła klarowanego. Poszatkowaną cebulę przerzucamy na rozgrzaną patelnię. Podsmażamy przez około 5 minut na małym ogniu.
Pieczarki myjemy, kroimy w kostkę lub plasterki. Dorzucamy do cebulki i podsmażamy.
Serca drobiowe płuczemy pod wodą, oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki, obtaczamy w mące i dorzucamy na patelnię z pieczarkami i cebulą. Wszystko razem smażymy do miękkości. Pod koniec całość przyprawiamy solą i pieprzem oraz zalewamy śmietanką. Dusimy jeszcze chwilę do zgęstnienia sosu.