Gulasz z łopatki do kasz

Gulasz z łopatki do kasz
> 5-6 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: agnes72
Jak tam u was przy niedzieli obiadki ? U mnie na specjalne życzenie córki która mnie odwiedziła gulasz z łopatki wieprzowej z dodatkiem kaszy gryczanej to jej ulubione i najlepszy obiad

Składniki

  • 1,350 kg mięsa z łopatki wieprzowej,
  • 1 łyżka pieprzu ziołowego,
  • 0,5 łyżki papryki ostrej,
  • 0,5 łyżki czosnku granulowanego,
  • 1 łyżka przyprawy do mięsa,
  • 0,5 łyżki papryki słodkiej,
  • 3 łyżki oleju,
  • 3 szklanki wody gotowanej - szklanka poj. 210 ml,
  • 6 ziarenek ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe,
  • 2 łyżki śmietany 18 %,
  • 1 pęczek natki pietruszki

Przygotowanie

  1. Na początek dokładnie wymoczyć mięso z łopatki a następnie osuszyć je na durszlaku, gdy łopatka już ociekła z nadmiaru wody w której była moczona wtedy kroić na chudsze paski a następnie w potrzebna nam kostkę. Do przygotowanego mięsa na gulasz wsypać przyprawy, wlać olej dokładnie wymieszać i pozostawić na 15 minut aby mięso przeszło aromatem dodanych przypraw

  2. Jak już mięso na gulasz odstało swój czas rozgrzać patelnię, przełożyć przygotowane mięso i podsmażyć do czasu puszczenia przez mięso soków, po tym czasie wlać przegotowaną wodę, dodać ziela angielskie oraz liście laurowe i dusić całość pod przykryciem na małym ogniu do czasu miękkości mięsa co jakiś czas zamieszać

  3. Gdy mięso jest już mięciutkie jak po spróbowaniu rozpływa się w ustach a większość wody wyparowało wtedy dodać pokrojoną drobno natkę pietruszki, doprawić według swego smaku solą chwilę pogotować już bez nakrycia a następnie wlać śmietanę rozprowadzoną z gorącym sosem od mięsa, zagotować i zdjąć z ognia sos wychodzi lekko płynny w sam raz do kasz

  4. Tak przygotowany gulasz idealnie nadaje się do wszystkich rodzajów kasz, makaronów a także do ziemniaków do tego ulubiona surówka i obiad jak ta lala. Mięso wyszło tak miękkie i soczyste aż rozpływało się w ustach a obiad zniknął dosłownie w sekundę

Składniki
  • 1,350 kg mięsa z łopatki wieprzowej,
  • 1 łyżka pieprzu ziołowego,
  • 0,5 łyżki papryki ostrej,
  • 0,5 łyżki czosnku granulowanego,
  • 1 łyżka przyprawy do mięsa,
  • 0,5 łyżki papryki słodkiej,
  • 3 łyżki oleju,
  • 3 szklanki wody gotowanej - szklanka poj. 210 ml,
  • 6 ziarenek ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe,
  • 2 łyżki śmietany 18 %,
  • 1 pęczek natki pietruszki
Składniki