Gulasz z leśnymi (suszonymi ) grzybami:

Gulasz z leśnymi (suszonymi )  grzybami:
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: helenapon
Jedno z ulubionych dań mojego męża i zięcia. Ale podaję go obowiązkowo z pęczakiem.

Składniki

  • 1,5 kg łopatki lub szynki wieprzowej
  • Pieprz
  • przyprawa podlaska do mięs smażonych i pieczonych
  • 1 szklanka suszonych grzybów leśnych + 2 szklanki wody do namoczenia
  • 2 listki laurowe
  • 3 kulki ziela
  • 1 łyżka zrumienionej na suchej patelni mąki

Przygotowanie

  1. Grzyby suszone zalać dwoma szklankami zimnej wody i odstawić na 15 minut by namokły. Ugotować.
    Grzyby wyjąć i pokroić w paski a wodę w której się gotowały - odstawić-będzie nam potrzebna.

    Łopatkę umyć, pokroić w dowolną kostkę i oprószyć przyprawami. Odstawić do lodówki na pół godziny.

    Przełożyć do głębokiej patelni i roztopić 2 łyżki smalcu. Zrumienić na nim pokrojoną łopatkę.
    Dusić pół godziny. Oprószyć zrumienioną mąką . Dodać pokrojone grzyby. Podlewać wodą w której gotowały się grzyby.
    Dodać listek i ziele. Trzymać na wolnym ogniu godzinę, często mieszając . Doprawić wg własnego smaku ulubionymi przyprawami.
    Odparować nadmiar płynu. Podałam z kaszą pęczak i surówką ze świeżo ukiszonej kapusty

Komentarze do przepisu (1)

Dariusz-D 30 stycznia
Wspaniałe danie :-)
Składniki
  • 1,5 kg łopatki lub szynki wieprzowej
  • Pieprz
  • przyprawa podlaska do mięs smażonych i pieczonych
  • 1 szklanka suszonych grzybów leśnych + 2 szklanki wody do namoczenia
  • 2 listki laurowe
  • 3 kulki ziela
  • 1 łyżka zrumienionej na suchej patelni mąki
Składniki