Gulasz z kuskusem

Gulasz z kuskusem
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Pyszne danie dla zabieganych.

Składniki

  • Kuskus - 1 szklanka
  • Filet z kurczaka - 1 szt.
  • Pieczarki - 15 dag
  • Cebula biała - 1 szt.
  • Papryka czerwona - 1/2 szt.
  • Przecier pomidorowy - 5 łyżek
  • Śmietana 18% - 2 łyżki
  • Zioła prowansalskie - 1 łyżeczka
  • Sól, pieprz ziołowy
  • Przyprawa do kurczaka
  • Olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Kuskus wsypać do salaterki, zalać 1 szklanką gorącej gotowanej, osolonej wody, przykryć, pozostawić do spęcznienia 10 minut, następnie przemieszać łyżką aby ziarenka się nie posklejały.

  2. Fileta pokroić w drobną kostkę, doprawić przyprawą do kurczaka.

  3. Cebulę obrać pokroić w kostkę. Pieczarki obrać pokroić. Paprykę pokroić w kostkę.

  4. Na patelni rozgrzać trochę oleju, wrzucić cebulę smażyć 1 minutę, dodać pieczarki oraz paprykę doprawić solą i pieprzem , smażyć 4 minut.Do warzyw dodać pokrojonego fileta i całość dusić 15 minut, doprawić ziołami prowansalskimi.

  5. Śmietanę rozmieszać z przecierem i dodać , całość gotować 3 minuty, doprawić pieprzem.

  6. Podawać z kuskusem i warzywami.

Składniki
  • Kuskus - 1 szklanka
  • Filet z kurczaka - 1 szt.
  • Pieczarki - 15 dag
  • Cebula biała - 1 szt.
  • Papryka czerwona - 1/2 szt.
  • Przecier pomidorowy - 5 łyżek
  • Śmietana 18% - 2 łyżki
  • Zioła prowansalskie - 1 łyżeczka
  • Sól, pieprz ziołowy
  • Przyprawa do kurczaka
  • Olej do smażenia
Składniki