Gulasz z karkówki

Gulasz z karkówki
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Kate85
Prawdziwy i prosty przepis na gulasz wieprzowy z karkówki. Korzystajcie z przepisu i oczywiście ulepszajcie go :) Polecam!

Składniki

  • ok. 800g karkówki wieprzowej
  • sól, pieprz i mąka do oprószenia mięsa
  • smalec do smażenia
  • 2 cebule
  • 2 kopiaste łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 płaska łyżka mielonej czerwonej papryki, słodkiej
  • ok. 300ml wywaru jarzynowego
  • 1 liść laurowy (ew.)

Przygotowanie

  1. -karkówkę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i odciąć zewnętrzny,stwardniały tłuszcz. Następnie mięso pokroić w grubą kostkę


    -cebule obrać i posiekać

  2. Wszystkie kawałki mięsa dokładnie oprószyć solą, pieprzem i mąką.

    Następnie szybko osmażyć na gorącym tłuszczu, smażąc jedną warstwą na patelni.

    Zrumienione mięso przełożyć do garnka.

  3. Do mięsa dodać posiekaną cebulę i dusić około 15 minut na silnym ogniu.

  4. Następnie dodać liść laurowy i trochę wywaru i dusić karkówkę do miękkości, pod przykryciem i na wolnym ogniu, uzupełniając sos wywarem.

  5. Pod koniec, do gulaszu dodać mieloną paprykę i koncentrat pomidorowy. Można jeszcze doprawić do smaku.



    Gotowy gulasz wieprzowy z papryką podawać z makaronem, kaszą, kluskami lub kopytkami.
    Do gulaszu wydajemy surówki z kiszonej kapusty, kiszone ogórki lub paprykę marynowaną.

    smacznego :)

Komentarze do przepisu (3)

Nevermore 23 stycznia 2019
Karkóweczka dobrze doprawiona jest świetna. Pyszne danie na obiad, u mnie koniecznie z kaszą gryczaną :D
Kate85 23 stycznia 2019
Nie ma to jak pyszne jedzonko :) Zimą nic nie smakuję lepiej niż pożywny gulasz z kaszą albo micha kwaśnicy na... Czytaj całość »
Nie ma to jak pyszne jedzonko :) Zimą nic nie smakuję lepiej niż pożywny gulasz z kaszą albo micha kwaśnicy na żeberkach :) niam niam :D
KORAL 13 stycznia
Pyszne.
Składniki
  • ok. 800g karkówki wieprzowej
  • sól, pieprz i mąka do oprószenia mięsa
  • smalec do smażenia
  • 2 cebule
  • 2 kopiaste łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 płaska łyżka mielonej czerwonej papryki, słodkiej
  • ok. 300ml wywaru jarzynowego
  • 1 liść laurowy (ew.)
Składniki