Gulasz z jagnięciny

Gulasz z jagnięciny
> 3-4 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Obserwator
Połączenie jagnięciny z duszonymi warzywami, czegóż chcieć więcej.

Składniki

  • 600 g jagnięciny ( u mnie na kotlety )
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szalotka
  • 2 małe cebule
  • oliwa do smażenia
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 mały seler
  • 1 listek laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu
  • 500 mk bulionu warzywnego
  • 1 kieliszek czerwonego wina
  • puszka pomidorów pelati

Przygotowanie

  1. Mięso pokroiłem w kostkę o boku 1 cm, czosnek i szalotkę w cienkie plasterki, a cebulę w drobną kostkę. Na rozgrzanej w garnku oliwie podsmażyłem czosnek, szalotkę i cebulę, a następnie wrzuciłem mięso. Gdy jagnięcina była już złocista, dodałem resztę warzyw, obranych i pokrojonych w kostkę, liść laurowy, ziele angielskie oraz rozmaryn. Wlałem bulion i gotowałem na średnim ogniu przez 30 minut, aż całość zgęstniała. Później dodałem wino oraz pomidory. Gotowałem pod przykryciem na wolnym ogniu przez kolejne 40 minut. Gulasz powinien być gęsty i mieć ciemny kolor. Podałem go z tłuczonymi ziemniakami i czerwonymi buraczkami.

Komentarze do przepisu (4)

Futka 22 września
Czegóż chcieć więcej? Oj...Ja właśnie chciałabym tego gulaszu! Uwielbiam jagnięcinę, ale w tym wydaniu musi... Czytaj całość »
Czegóż chcieć więcej? Oj...Ja właśnie chciałabym tego gulaszu! Uwielbiam jagnięcinę, ale w tym wydaniu musi być jeszcze bardziej niesamowita! <3
KulinarnaChwila 23 września
super:)
Obserwator 24 września
Powiem nieskromnie, że był pyszny.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 600 g jagnięciny ( u mnie na kotlety )
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szalotka
  • 2 małe cebule
  • oliwa do smażenia
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 mały seler
  • 1 listek laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu
  • 500 mk bulionu warzywnego
  • 1 kieliszek czerwonego wina
  • puszka pomidorów pelati
Składniki