Gulasz z indyka z pieczarkami i suszonymi pomidorami

Przepis dnia 2021-01-30
Gulasz z indyka z pieczarkami i suszonymi pomidorami
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Futka
Delikatne kawałki piersi indyka skąpane w aromatycznym sosie śmietanowym w towarzystwie pieczarek i suszonych pomidorów. Gulasz możemy serwować z dowolnymi dodatkami - kaszami, ryżem, ziemniakami lub pieczywem.

Składniki

  • 400 g piersi z indyka
  • 1 cebula biała
  • 5 dużych pieczarek
  • 10 suszonych pomidorów
  • 1 ząbek czosnku
  • 1,5 szklanki bulionu drobiowego
  • 0,5 szklanki śmietanki
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka oregano
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Pierś z indyka kroimy na mniejsze kawałki, które doprawiamy solą, pieprzem i oregano, a następnie oprószamy je delikatnie mąką. Kawałki indyka smażymy na maśle klarowanym i przekładamy je do garnka.

  2. Na patelni rozpuszczamy dodatkową łyżkę masła i podsmażamy na nim cebule pokrojoną w piórka. Następnie dodajemy pokrojony drobno czosnek i pokrojone w plastry pieczarki. Gdy odparujemy wodę z pieczarek, przekładamy zawartość patelni do garnka z indykiem, zalewamy bulionem, dodajemy ziele angielskie oraz liść laurowy i dusimy na małym ogniu przez około 25 minut.

  3. Pomidory suszone* zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na chwilę do namoczenia. Następnie kroimy je w paski i dodajemy do garnka pod koniec duszenia. Śmietankę mieszamy z łyżeczką mąki pszennej i ziemniaczanej, hartujemy odrobiną bulionu, dodajemy do garnka i zagotowujemy. Gulasz doprawiamy do smaku świeżo zmielonym pieprzem i posiekaną natką pietruszki.

    * Bardzo słone pomidory zalewamy kilka razy, aby wypłukać nadmiar soli. Jeśli używamy pomidorów z zalewy to namaczanie oraz płukanie nie będzie konieczne - wystarczy odsączyć je z oleju.

  4. Gulasz podajemy z ulubionymi dodatkami. Świetnie smakuje z puree ziemniaczanym, kaszą jaglaną lub gryczaną. Życzę smacznego! :)

Komentarze do przepisu (8)

mangiare 22 stycznia
ilu procentową śmietanke użyłąś?
SprytnaChochla 22 stycznia
Pycha!
Nevermore 27 stycznia
Pychotka, tym bardziej, że teraz u nas indyk tańszy niż kurczak :D
Biorę do pamięci :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 400 g piersi z indyka
  • 1 cebula biała
  • 5 dużych pieczarek
  • 10 suszonych pomidorów
  • 1 ząbek czosnku
  • 1,5 szklanki bulionu drobiowego
  • 0,5 szklanki śmietanki
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka oregano
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • sól i pieprz do smaku
Składniki