Gulasz z indyka z marchewką

Gulasz z indyka z marchewką
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: wjosna
Gulasz z indyka z marchewką w kremowym sosie koperkowym, pyszne danie do kaszy, makaronu lub ziemniaków

Składniki

  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 1 kg indyka
  • 2 listki laurowe
  • 1 ziarna ziela angielskiego
  • 2 trójkąty serka topionego (kremowy albo serowy)
  • 2 łyżki śmietany kwaśnej 18%
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • pół pęczka koperku
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Cebule posiekać drobno, marchewkę obrać i pokroić w kostkę.
    Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i łyżkę masła, dodać cebulę, smażyć ok 5 minut, dodać marchewkę, smażyć 10 minut.
    W międzyczasie pokroić w większą kostkę indyka, posolić i popieprzyć.
    Warzywa przełożyć do garnka.
    Na patelnię dodać pozostałą łyżkę oliwy, dodać indyka i smażyć mieszając co jakiś czas aż się zarumieni, przełożyć do warzyw.

  2. Warzywa i indyka zalać wodą (tak by wystawała ponad), dodać liść laurowy i ziele angielskie, zagotować. Przykryć przykrywką, zmniejszyć ogień i gotować całość 40 minut.
    Do mniejszego garnka albo miski odlać kilka łyżek sosu z gotowania, dodać serki i zmieszać tak, żeby nie było grudek ( można zmiksować ręcznym blenderem) dodać śmietanę, wymieszać i przełożyć do garnka.
    Gotować chwilę, dodać sok z cytryny, sól, pieprz i koperek, zamieszać.
    Podawać z ryżem albo kaszą.

Składniki
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 1 kg indyka
  • 2 listki laurowe
  • 1 ziarna ziela angielskiego
  • 2 trójkąty serka topionego (kremowy albo serowy)
  • 2 łyżki śmietany kwaśnej 18%
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • pół pęczka koperku
  • sól, pieprz do smaku
Składniki