Przygotować mięso gulaszowe indycze, pokroić je w dowolne kawałki. Obsypać przyprawami i dodać olej. Całość dokładnie wymieszać do połączenia się przypraw w mięso i odstawić na 10 minut.
Gdy mięso odstało swój czas przełożyć je na suchą dużą patelnię i obsmażyć do czasu wyparowania z mięsa soków. Następnie dodać suszone warzywa i od razu wlać 3,5 szklanki wody, dusić całość pod przykryciem na wolnym ogniu co jakiś czas przemieszać.
Jak z duszonego mięsa ubyło około szklanki wody i mięso z warzywami jest miękkie wkroić natkę pietruszki i jeszcze dusić do czasu aż będzie widoczne gęstnienie sosu. Gdy już gęstnieje i pozostało około szklanki wody dodać dwie czubate łyżki śmietany 18 %, zamieszać, zagotować i gotowe. W międzyczasie doprawić przyprawą z solą.
Tak przygotowany gulasz podałam z kaszą którą uprażyłam z suszonymi warzywami oraz ogórek kiszony swojski robiony na zimę. Gulasz można podać z ziemniakami czy z innymi kaszami kto jakie lubi.
Komentarze do przepisu (4)
*Przejdziesz do wersji klasycznej