Gulasz z indyka

Gulasz z indyka
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
Jest to danie jednogarnkowe, nie wymaga długiego gotowania, idealne dla osób, które zwracają uwagę na zdrowe i lekkostrawne jedzenie. Smakuje dobrze zarówno na gorąco, jak i na zimno, więc z powodzeniem można zapakować je w pudełko i zabrać ze soba do pracy :)

Składniki

  • filety z piersi indyka 140 g
  • Kasza gryczana biała 100 g
  • Papryka czerwona 120 g
  • papryka żółta 120 g
  • Marchew 100 g
  • Cebula 200 g
  • Czosnek 18 g
  • Cukinia 200 g
  • Olej rzepakowy 10 g
  • Ziele angielskie 2 kulki
  • Liść laurowy 2 szt.
  • Kminek mielony 1 łyzeczka
  • sól, pieprz, ostra papryka w proszku
  • Przecier pomidorowy 500 ml lub pomidory z 2 puszek bez skórki

Przygotowanie

  1. Przygotować szeroką płaską patelnię, głęboki rondel oraz garnek do gotowania kaszy.

  2. Mięso, papryki, cukinię i cebulę pokroić w kostkę, marchewkę i czosnek w cienkie plasterki.

  3. Do rondla wlać 1 szklankę gorącej wody, wrzucić marchewkę, liście laurowe i ziele angielskie. Przykryć i gotować na wolnym ogniu.

  4. W garnku nastawiamy wodę i gotujemy kaszę wg. proporcji i czasu podanych na opakowaniu.

  5. W tym czasie rozgrzać patelnię i podsmażyć mięso. Nie mieszać mięsa, aż do momentu lekkiego zrumienienia, wtedy możemy delikatnie przewrócić na drugą stronę. Chodzi o to, aby nie puściło wody podczas smażenia i nie było zbyt suche. Kiedy już się lekko zrumieni przekładamy do rondla w którym gotuje się marchewka.

  6. Następnie podsmażamy na tej samej patelni, bez dodawania nowego oleju, kolejno:cebulę z czosnkiem- przełożyć do rondla, papryki-przełożyć do rondla, wszystko przemieszać, przykryć i dusić na małym ogniu 20 minut. Po czym dorzucić cukinię, dodać kminek, wlać przecier i dusić jeszcze 10 minut. Jeżeli nie posiadacie własnego przecieru pomidorowego można dodać zmiksowane pomidory z puszki.

  7. Ugotowaną kaszę odsączyć i dodać do gulaszu, posolić, popieprzyć i ewentualnie doprawić ostrą papryką do smaku, wymieszać.

    Taki gulasz nie wymaga już dodatków w postaci surówek, ale można do niego podać ogórka kiszonego.

Komentarze do przepisu (2)

fafiatko 15 stycznia 2020
Długo broniłam się przed indykiem ale jest wyjątkowo delikatny!
kulinarnagosia 16 stycznia 2020
Potwierdzam :)
Składniki
  • filety z piersi indyka 140 g
  • Kasza gryczana biała 100 g
  • Papryka czerwona 120 g
  • papryka żółta 120 g
  • Marchew 100 g
  • Cebula 200 g
  • Czosnek 18 g
  • Cukinia 200 g
  • Olej rzepakowy 10 g
  • Ziele angielskie 2 kulki
  • Liść laurowy 2 szt.
  • Kminek mielony 1 łyzeczka
  • sól, pieprz, ostra papryka w proszku
  • Przecier pomidorowy 500 ml lub pomidory z 2 puszek bez skórki
Składniki