Gulasz z indyka

Gulasz z indyka
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
Jest to danie jednogarnkowe, nie wymaga długiego gotowania, idealne dla osób, które zwracają uwagę na zdrowe i lekkostrawne jedzenie. Smakuje dobrze zarówno na gorąco, jak i na zimno, więc z powodzeniem można zapakować je w pudełko i zabrać ze soba do pracy :)

Przygotowanie

  1. Przygotować szeroką płaską patelnię, głęboki rondel oraz garnek do gotowania kaszy.

  2. Mięso, papryki, cukinię i cebulę pokroić w kostkę, marchewkę i czosnek w cienkie plasterki.

  3. Do rondla wlać 1 szklankę gorącej wody, wrzucić marchewkę, liście laurowe i ziele angielskie. Przykryć i gotować na wolnym ogniu.

  4. W garnku nastawiamy wodę i gotujemy kaszę wg. proporcji i czasu podanych na opakowaniu.

  5. W tym czasie rozgrzać patelnię i podsmażyć mięso. Nie mieszać mięsa, aż do momentu lekkiego zrumienienia, wtedy możemy delikatnie przewrócić na drugą stronę. Chodzi o to, aby nie puściło wody podczas smażenia i nie było zbyt suche. Kiedy już się lekko zrumieni przekładamy do rondla w którym gotuje się marchewka.

  6. Następnie podsmażamy na tej samej patelni, bez dodawania nowego oleju, kolejno:cebulę z czosnkiem- przełożyć do rondla, papryki-przełożyć do rondla, wszystko przemieszać, przykryć i dusić na małym ogniu 20 minut. Po czym dorzucić cukinię, dodać kminek, wlać przecier i dusić jeszcze 10 minut. Jeżeli nie posiadacie własnego przecieru pomidorowego można dodać zmiksowane pomidory z puszki.

  7. Ugotowaną kaszę odsączyć i dodać do gulaszu, posolić, popieprzyć i ewentualnie doprawić ostrą papryką do smaku, wymieszać.

    Taki gulasz nie wymaga już dodatków w postaci surówek, ale można do niego podać ogórka kiszonego.

Komentarze do przepisu (2)

fafiatko 15 stycznia
Długo broniłam się przed indykiem ale jest wyjątkowo delikatny!
kulinarnagosia 16 stycznia
Potwierdzam :)
Składniki