Gulasz z indyka

Gulasz z indyka
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: bryssska
Aromatyczny, aksamitny, przepyszny gulasz z indyka zrobiony na życzenie Julci. U nas uwielbiany kiedy jest podany z tłuczonymi ziemniakami, choć do ryżu też jest znakomity.

Składniki

  • 40 dag mięsa gulaszowego z indyka
  • 1 litr bulionu
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 2-3 gałązki tymianku
  • 3-4 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 1-2 łyżki mąki
  • oliwa
  • pieprz i sól

Przygotowanie

  1. Na oliwie podsmażamy mięso. Do podsmażonego mięsa dodajemy obraną i startą na tarce o drobnych oczkach cebulę, granulowany czosnek, mieloną paprykę, oregano, tymianek, ziarna ziela angielskiego i liście laurowe.

  2. Mieszamy i lekko podsmażamy.

  3. Podlewamy bulionem i dusimy pod przykryciem, na wolnym ogniu do miękkości mięsa.

  4. Kiedy mięso będzie miękkie robimy zawiesinę z mąki. Do 1/2 szklanki wody dodajemy mąkę. Mieszamy tak aby nie powstały grudki i dodajemy do gotującego się gulaszu. Mieszamy i gotujemy 2-3 minutki.


  5. Gotowy gulasz podajemy gorący z tłuczonymi ziemniakami i surówką. Smacznego !!!

Komentarze do przepisu (11)

fafiatko 14 kwietnia 2018
sweitny obiad, szkoda ze nie czeka na mnie dzisiaj taki w domu :)
kucharka-amatorka 14 kwietnia 2018
Jak zwykle prowadzisz krok po kroku przez cały proces przygotowania potrawy. Pozdrawiam.
Docherro 14 kwietnia 2018
super,robię podobnie:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 40 dag mięsa gulaszowego z indyka
  • 1 litr bulionu
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 2-3 gałązki tymianku
  • 3-4 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 1-2 łyżki mąki
  • oliwa
  • pieprz i sól
Składniki