Gulasz z bobu

Gulasz z bobu
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: fafiatko
Kto raz spróbuje to się nie oprze

Składniki

  • Bób 0,5 kg
  • czosnek 1 duży ząbek
  • Cebula
  • Papryka dowolna- pół
  • Pomidor 2 średnie lub półtora dyżych/ opcjonalnie koncentrat
  • Sól, pieprz
  • Chili w proszku lub świeże
  • kumin, kolendra po dużej szczypcie
  • Kolendra nać dwie łyżki- lub natka
  • oliwa lub olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Ugotowałam bób 20-25 minut i zdjęłam z nich skórki.

    W rondlu podsmażyłam na oliwie cebule pokrojoną w dużą kostkę, potem dodałam paprykę pokrojona w paski, a po paru minutach cienko pokrojony czosnek, kumin i kolendrę w proszku- żeby też się trochę przesmażyły.
    Kumin i kolendra wspomagają trawienie roślin strączkowych

    Jak tylko czosnek się przyrumieni, dodałam obrane i pokrojone w kostkę pomidory.

    Podsmażałam je parę minut.

    Dolałam szklankę wody, można zastąpić ja bulionem lub wodą z kostką rosołową.

  2. Dodałam obrany bób i gotowałam całość około 10 minut, wtedy te mączyste ziarna powinny się rozpaść i naturalnie zagęścić sos.

    Jeśli bób się nie rozpada to można część rozgnieść widelcem.
    Na koniec sos doprawiłam solą pieprzem i chili.

    A po wyłączeniu ognia dodałam posiekaną nać kolendry.

    Gulasz najlepiej smakuje nabierany kromką chleba.

    Smacznego :)

Komentarze do przepisu (35)

basiliana 12 lipca 2018
Pyszny i sycący bezmięsny obiad.
SlodkoSlodka83 12 lipca 2018
Pyszny gulasz :-)
bryssska 12 lipca 2018
Sycąca potrawa i jaka pyszna ;-D
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Bób 0,5 kg
  • czosnek 1 duży ząbek
  • Cebula
  • Papryka dowolna- pół
  • Pomidor 2 średnie lub półtora dyżych/ opcjonalnie koncentrat
  • Sól, pieprz
  • Chili w proszku lub świeże
  • kumin, kolendra po dużej szczypcie
  • Kolendra nać dwie łyżki- lub natka
  • oliwa lub olej do smażenia
Składniki