Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Gulasz wołowy z pieczarkami"
Jeden z najsmaczniejszych chlebów pieczonych przez naszą babcię. Mocno chrupi...
Odsłon: 169
Jeden z najsmaczniejszych chlebów pieczonych przez naszą babcię. Mocno chrupi...
Odsłon: 169
Składniki
Wołowinę myjemy i kroimy na kawałki. Cebulę siekamy, oczyszczoną paprykę kroimy w kostkę. Kilka listków umytej natki pietruszki zostawiamy, resztę siekamy.
Na rozgrzanym oleju szklimy cebulę, przenosimy do garnka, na tym samym tłuszczu przesmażamy partiami wołowinę. Mięso przekładamy do cebuli, doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy pokrojoną paprykę, listek laurowy oraz ziele angielskie, zalewamy winem i wodą tak, aby mięso było całkowicie przykryte. Gotujemy pod przykryciem, aż wołowina będzie miękka.
W tym czasie myjemy, obieramy i dusimy pieczarki do miękkości. Gotowe odstawiamy.
Do gulaszu dodajemy przecier pomidorowy, natkę pietruszki, ostrą i słodką paprykę w proszku i pieczarki. Dusimy jeszcze 10-15 minut.
Czas przygotowania 120 minut. Cena jednej porcji około 4 zł.
Wartość odżywcza jednej porcji 183 kcal. Białko 17 g/ Tłuszcz 8 g/ Węglowodany 19,2 g.Źródło: Rewia