Gulasz wołowy z makaronem i grzybami

Gulasz wołowy z makaronem i grzybami
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
Niesamowita rozkosz dla podniebienia. Takie danie można podać jako zapiekankę, przekładając do naczynia żaroodpornego i posypując żółtym serem typu salami (nie zabije smaku).

Składniki

  • 500 mięsa wołowego
  • 400 g makaronu muszle
  • 2 łyżki oleju
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 ogórki konserwowe
  • 2 łyżki mąki
  • 200 g mrożonych grzybów
  • 400 ml wody
  • 2 liście laurowe
  • 100 ml passaty pomidorowej
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku (w sezonie polecamy świeży)
  • 1 łyżka papryki mielonej słodkiej
  • 2 łyżki słodkiej śmietany
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy w dość dużą kostkę.

    Na gorącym oleju podsmażamy mięso, wrzucamy posiekaną cebulę, smażymy do zeszklenia, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, ogórki pokrojone na plasterki. Chwilę razem podsmażamy, oprószamy solą i pieprzem, dodajemy mąkę, dokładnie obtaczamy mięso, po czym zalewamy wrzątkiem. Dodajemy mrożone grzyby.

    Do całości dodajemy liście laurowe, passatę, lubczyk i paprykę. Dusimy do miękkości mięsa.

    Makaron gotujemy zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu. Dokładnie odsączamy.

    Sos z mięsem zestawiamy z palnika, dodajemy śmietanę, dokładnie łączymy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

    Makaron układamy na talerze, wlewamy sos z mięsem, posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Komentarze do przepisu (8)

Konto usunięte 06 maja 2016
Dzięki za przypomnienie o jedzeniu gulaszu z makaronem. Ostatnio takie cudo jadłam z 15 lat temu. Dzięki!
Futka 06 maja 2016
To prawda! Prawdziwa rozkosz dla podniebienia :D
BEATA1978 06 maja 2016
Mniam ;)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 500 mięsa wołowego
  • 400 g makaronu muszle
  • 2 łyżki oleju
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 ogórki konserwowe
  • 2 łyżki mąki
  • 200 g mrożonych grzybów
  • 400 ml wody
  • 2 liście laurowe
  • 100 ml passaty pomidorowej
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku (w sezonie polecamy świeży)
  • 1 łyżka papryki mielonej słodkiej
  • 2 łyżki słodkiej śmietany
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
Składniki