Gulasz wołowy z boczniakami

Gulasz wołowy z boczniakami
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Znudził mi się zwykły gulasz, więc postanowiłam go trochę urozmaicić.

Składniki

Przygotowanie

  1. Mięso myjemy, w razie potrzeby kroimy na mniejsze kawałki, posypujemy sola i pieprzem, odstawiamy na co najmniej pół godziny. Rozgrzewamy olej i przesmażamy mięso, przekładamy do większego rondla, podlewamy bulionem i dusimy pod przykryciem.

  2. Paprykę kroimy w paseczki, fasolkę w kawałki. Boczniaki też kroimy, cebulę siekamy w kosteczkę. Na patelni roztapiamy masło, wrzucamy cebulkę, po 2-3 minutach boczniaki, smażymy razem przez około 5 minut.

  3. Kiedy mięso będzie już w połowie miękkie dodajemy fasolkę, paprykę, boczniaki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Przykrywamy i dusimy, aż mięsko będzie miękkie. Na koniec dodajemy przyprawę do gulaszu, sól, pieprz i paprykę do smaku, posypujemy posiekaną pietruszką.

  4. Jeśli sos jest zbyt rzadki zaciągamy go mąka rozrobioną z wodą. Najlepiej smakuje z ryżem, lub z kaszą.

Komentarze do przepisu (2)

Konto usunięte 17 lipca 2010
super przepis ,muszę wypróbować ,pozdrawiam.
irma 17 lipca 2010
Bardzo apetyczne danie. Jest w nim wszystko co lubimy. Będzie wykonane i podane z kaszą. Dzięki za przepis.)
Składniki
Składniki