Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Danie jednogarnkowe, bardzo sycące, które mnie kojarzy się troszkę z bigosem, tyle że tutaj mamy inne proporcje mięsa do kapusty. Poza tym gulasz powstaje w dużo krótszym czasie niż nasz tradycyjny, polski bigos, co niewątpliwie można uznać za zaletę.
Pistacjowiec bez pieczenia to kwintesencja słodkiej przyjemności, która zachw...
Odsłon: 9678
Do znanego na focaccię ciasta dodałam koncentrat pomidorowy. Dzięki niemu cia...
Odsłon: 125
Przepis na pyszną oraz aromatyczną babkę cytrynową, która w moim domu sprawdz...
Odsłon: 694
Sernik "Jajko sadzone" idealnie będzie pasował na świąteczny stół, choć bez o...
Odsłon: 112
Najlepsze i ulubione śledzie w mojej rodzinie. Polecam.
Odsłon: 85
Pistacjowiec bez pieczenia to kwintesencja słodkiej przyjemności, która zachw...
Odsłon: 9678
Do znanego na focaccię ciasta dodałam koncentrat pomidorowy. Dzięki niemu cia...
Odsłon: 125
Przepis na pyszną oraz aromatyczną babkę cytrynową, która w moim domu sprawdz...
Odsłon: 694
Sernik "Jajko sadzone" idealnie będzie pasował na świąteczny stół, choć bez o...
Odsłon: 112
Najlepsze i ulubione śledzie w mojej rodzinie. Polecam.
Odsłon: 85
Składniki
Mięso przeznaczone na gulasz myjemy, kroimy w dość grubą kostkę. Pamiętajmy jednak, aby każdy gatunek mięsa włożyć do oddzielnej miseczki, ponieważ na początku będziemy je smażyć oddzielnie. W garnku, w którym planujemy gotować nasz gulasz rozgrzewamy łyżkę smalcu, na tłuszcz wrzucamy kawałki mięsa wołowego, obsmażamy z obu stron, dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę, mięso przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość smażymy jeszcze kilka minut, do zrumienienia cebuli, po czym wlewamy 750 ml wody, doprowadzamy do wrzenia. Mięso dusimy pod przykryciem przez około godzinę. W tym czasie w drugim rondelku, na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy łopatkę wieprzową, przyprawiając mięso solą i pieprzem. Na desce siekamy kapustę kiszoną, będzie przystępniejsza do zjedzenia, nie lubimy przecież długich, ciągnących się w nieskończoność nitek kapusty.
Po godzinie duszenia wołowiny, dodajemy do niej obsmażone mięso wieprzowe, kiszoną kapustę, wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie oraz mieloną paprykę. Całość dobrze mieszamy i wszystko razem dusimy (pod przykryciem) jeszcze godzinę, może krócej w zależności od jakości mięsa i od tego jak miękkie mięso preferujemy. Gulasz podajemy z gotowanymi ziemniakami. Smacznego.