Gulasz wołowo- wieprzowy z kapustą kiszoną

Gulasz wołowo- wieprzowy z kapustą kiszoną
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: BEATA1978
Danie jednogarnkowe, bardzo sycące, które mnie kojarzy się troszkę z bigosem, tyle że tutaj mamy inne proporcje mięsa do kapusty. Poza tym gulasz powstaje w dużo krótszym czasie niż nasz tradycyjny, polski bigos, co niewątpliwie można uznać za zaletę.

Składniki

  • wołowina (mięso gulaszowe) 1 kg
  • łopatka wieprzowa 1 kg
  • cebula 2 sztuki
  • kapusta kiszona 80 dkg (po odciśnięciu 60 dkg)
  • sól, pieprz czarny mielony, liście laurowe 3 sztuki, ziele angielskie 4 ziarna
  • słodka mielona czerwona papryka 1 łyżka (płaska)
  • smalec 2 łyżki

Przygotowanie

  1. Mięso przeznaczone na gulasz myjemy, kroimy w dość grubą kostkę. Pamiętajmy jednak, aby każdy gatunek mięsa włożyć do oddzielnej miseczki, ponieważ na początku będziemy je smażyć oddzielnie.

    W garnku, w którym planujemy gotować nasz gulasz rozgrzewamy łyżkę smalcu, na tłuszcz wrzucamy kawałki mięsa wołowego,
    obsmażamy z obu stron, dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę, mięso przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
    Całość smażymy jeszcze kilka minut, do zrumienienia cebuli, po czym wlewamy 750 ml wody, doprowadzamy do wrzenia.
    Mięso dusimy pod przykryciem przez około godzinę.
    W tym czasie w drugim rondelku, na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy łopatkę wieprzową, przyprawiając mięso solą i pieprzem. Na desce siekamy kapustę kiszoną, będzie przystępniejsza do zjedzenia, nie lubimy przecież długich, ciągnących się w nieskończoność nitek kapusty.

  2. Po godzinie duszenia wołowiny, dodajemy do niej obsmażone mięso wieprzowe, kiszoną kapustę, wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie oraz mieloną paprykę. Całość dobrze mieszamy i wszystko razem dusimy
    (pod przykryciem) jeszcze godzinę, może krócej w zależności od jakości mięsa i od tego jak miękkie mięso preferujemy.

    Gulasz podajemy z gotowanymi ziemniakami.

    Smacznego.

Komentarze do przepisu (2)

Futka 27 stycznia 2015
Wspaniała i bardzo smakowita propozycja na gulasz - pycha! :)
Patra1 27 stycznia 2015
Ciekawy przepis, do wypróbowania:) robiłam coś podobnego o nazwie gulasz segedyński, ale tam było tylko... Czytaj całość »
Ciekawy przepis, do wypróbowania:) robiłam coś podobnego o nazwie gulasz segedyński, ale tam było tylko wieprzowina. pozdrawiam:))
Składniki
  • wołowina (mięso gulaszowe) 1 kg
  • łopatka wieprzowa 1 kg
  • cebula 2 sztuki
  • kapusta kiszona 80 dkg (po odciśnięciu 60 dkg)
  • sól, pieprz czarny mielony, liście laurowe 3 sztuki, ziele angielskie 4 ziarna
  • słodka mielona czerwona papryka 1 łyżka (płaska)
  • smalec 2 łyżki
Składniki