Gulasz wieprzowy z kaszą jęczmienną perłową i ogórkiem kiszonym własnej roboty

Gulasz wieprzowy z kaszą jęczmienną perłową i ogórkiem kiszonym własnej roboty
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
Smaczne danie dla całej rodziny!

Składniki

  • Szynka wieprzowa (pół kg mięsa)
  • Cebula (3 szt.)
  • Papryka czerwona (2 szt.)
  • Czosnek (3 ząbki)
  • Sól
  • Pieprz
  • Papryka słodka
  • Papryka ostra
  • Zioła prowansalskie
  • Mąka pszenna
  • Kasza jęczmienna perłowa
  • Ogórki kiszone domowej roboty

Przygotowanie

  1. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
    Paprykę umyć i pokroić w kostkę.
    Cebulę przesmażyć na oleju rzepakowym.
    Gdy będzie zarumieniona, dodać pokrojoną paprykę.
    Podlać minimalnie wodą, przykryć i dusić.

  2. Mięso pokroić w dość dużą kostkę, obsypać mąką, podsmażyć na oleju przyprawić papryką słodką, ostrą, solą i pieprzem.

  3. Przesmażone mięso połączyć z duszonymi warzywami. Dodać czosnek, zioła prowansalskie, można podlać minimalnie wodą.
    Następnie przykryć i dusić do czasu, aż mięso będzie miękkie.

  4. Kaszę ugotować w osolonej wodzie.

    My na Wiejskiej serwujemy danie z ogórkami kiszonymi domowej roboty (przepis na te cuda dodamy później xD).

    No to jemy. Smacznego!

Składniki
  • Szynka wieprzowa (pół kg mięsa)
  • Cebula (3 szt.)
  • Papryka czerwona (2 szt.)
  • Czosnek (3 ząbki)
  • Sól
  • Pieprz
  • Papryka słodka
  • Papryka ostra
  • Zioła prowansalskie
  • Mąka pszenna
  • Kasza jęczmienna perłowa
  • Ogórki kiszone domowej roboty
Składniki