Gulasz wieprzowy z kaszą jęczmienną

Gulasz wieprzowy z kaszą jęczmienną
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Gulasz wieprzowy z szynki z dodatkiem marchewki i cebuli oraz z kaszą jęczmienną.

Składniki

  • 2kg szynki wieprzowej
  • 2 marchewki
  • 3 cebule
  • 2 listki laurowe
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • 0,5szkl. suchej kaszy jęczmiennej
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżka majeranku
  • sól, pieprz do smaku
  • natka koperku
  • olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Mięso wieprzowe z szynki umyłam i osuszyłam. Pokroiłam je na małe kawałki i partiami smażyłam na patelni na niedużej ilości oleju. Zrumienione mięso przekładałam do garnka. Mięso w garnku posypałam papryką w proszku i roztartym majerankiem i wymieszałam. Cebule obrałam i drobno pokroiłam. Przesmażyłam je na pozostałym ze smażenia mięsa tłuszczu i również przełożyłam do garnka. Marchewki obrałam i pokroiłam w plasterki lub półplasterki i dodałam do garnka. Koperek posiekałam i również dodałam do reszty składników. Do garnka wlałam tyle wody, aby wyrównać poziom ze znajdującymi się w nim składnikami. Wsypałam kaszę. Włożyłam listki laurowe i ziele angielskie. Przyprawiłam wszystko solą i pieprzem i ustawiłam na gazie. Gulasz zagotowałam, zmniejszyłam ogień i dodałam przecier pomidorowy. Wymieszałam wszystko i dalej na małym gazie dusiłam gulasz, mieszając od czasu do czasu, aż mięso i kasza były mięciutkie. Taki gulasz można podać w miseczce ze świeżym pieczywem, lub polać nim kluseczki bądź ziemniaki.

Składniki
  • 2kg szynki wieprzowej
  • 2 marchewki
  • 3 cebule
  • 2 listki laurowe
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • 0,5szkl. suchej kaszy jęczmiennej
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżka majeranku
  • sól, pieprz do smaku
  • natka koperku
  • olej do smażenia
Składniki