Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Gulasz węgierski z karkówki"
Przepyszne warzywne kotleciki z nutką dojrzewającej szynki.
Odsłon: 4808
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 162
Istnieje wiele sposobów na podanie schabu, innych niż kotlety. Poniżej pomysł...
Odsłon: 5253
Przepyszne warzywne kotleciki z nutką dojrzewającej szynki.
Odsłon: 4808
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 162
Istnieje wiele sposobów na podanie schabu, innych niż kotlety. Poniżej pomysł...
Odsłon: 5253
Składniki
Umyte mięso kroimy w kostkę, prószymy solą i pieprzem. Panierujemy w mące i obsmażamy na patelni na rozgrzanym tłuszczu. Przekładamy do większego garnka.
Na pozostałym tłuszczu podsmażamy posiekaną cebulę i zmiażdżony czosnek. Na koniec dodajemy pokrojony w kostkę boczek, rumienimy, całość dajemy do mięsa.
Mięso zalewamy dwiema szklankami wody, dodajemy liście laurowe, majeranek, słodką paprykę w proszku i dwie łyżki koncentratu pomidorowego. Dusimy pod przykryciem około 40 minut.
Papryki myjemy, wykrawamy gniazda nasienne, strąki kroimy w większą kostkę, wrzucamy do gulaszu i dusimy jeszcze 20 minut. Jeśli trzeba, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, ostrą papryką w proszku, ketchupem itp.
Przed podaniem dodajemy natkę pietruszki. Gulasz można podać z jasnym pieczywem, kaszą gryczaną, kluskami francuskimi, kopytkami, różnymi surówkami.
Czas przygotowania 80 minut. Cena porcji około 2,80 zł.
Wartość odżywcza jednej porcji 373 kcal Białko 15 g/Tłuszcz 20,6 g/Węglowodany 3 g.Źródło: Rewia