Gulasz węgierski.

Gulasz węgierski.
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Ugotowany na wieprzowym mięsie i z warzywami gulasz węgierski, podany z ugotowanymi ziemniakami i marynowanym ogórkiem.

Składniki

  • kawałki szynki wieprzowej 50 dag
  • ścinki schabu 50 dag
  • cebula 1 szt. duża
  • marchew 1 szt.
  • pietruszka (korzeń) 1 szt.
  • papryka czerwona 1 szt.
  • papryka zielona 1 szt.
  • liść laurowy 3 szt.
  • ziele angielskie 6 szt.
  • ziemniaki 4 szt. duże
  • koperek do posypania
  • smalec 2 łyżki
  • sól do smaku
  • pieprz kolorowy młotkowany do smaku
  • pieprz ziołowy do smaku
  • czerwona słodka papryka mielona 2 łyżki
  • czosnek suszony 1 łyżka
  • sos sojowy ciemny 2 łyżki
  • domowa pasta rosołowa 1 łyżka
  • mąka pszenna 2 łyżki do zagęszczenia gulaszu
  • przegotowana woda 250 ml

Przygotowanie

  1. Umyte kawałki mięsa osuszamy papierowymi ręcznikami, kroimy w większą kostkę, solimy, pieprzymy i smażymy w większym garnczku na roztopionym smalcu. Podczas smażenia często mieszamy.

  2. Gdy mięso lekko się podsmaży dodajemy pokrojoną w ćwierć plastry, lekko posoloną cebulę, liście laurowe, ziele angielskie i całość mieszamy. Dusimy mięsa z cebulą około 30 minut.

  3. W między czasie obieramy pietruszkę, marchew i kroimy w kostkę. po półgodzinnym smażeniu mięsa z cebulą dodajemy do garnka pokrojone w kostkę marchew i pietruszkę, i po wymieszaniu dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości marchwi i pietruszki, tak żeby była na al dente.

  4. Podczas duszenia mięs z warzywami myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych papryki, kroimy w kawałki (większe kwadraty). Gdy marchew i pietruszka będą miękkie, dodajemy papryki, mieszamy i dusimy pod przykryciem aż papryki lekko zmiękną i puszczą sok.

  5. Gdy papryki puszczą sok to dodajemy pastę rosołową, sos sojowy i doprawiamy solą i pieprzami do smaku. Dodajemy również czerwoną sproszkowaną słodką paprykę, mieszamy wszystkie składniki w garnku. Dusimy jeszcze około 10 minut i zagęszczamy gulasz mąką wymieszaną w szklance przegotowanej wody. Zagotowujemy, próbujemy smak, w razie potrzeby doprawiamy do smaku.

  6. W między czasie gotujemy ziemniaki. Ziemniaki po ugotowaniu i odlaniu z wody tłuczemy. Gotowy gulasz podajemy z ziemniakami posypanymi koperkiem i marynowanym ogórkiem.

    Smacznego !!!

Składniki
  • kawałki szynki wieprzowej 50 dag
  • ścinki schabu 50 dag
  • cebula 1 szt. duża
  • marchew 1 szt.
  • pietruszka (korzeń) 1 szt.
  • papryka czerwona 1 szt.
  • papryka zielona 1 szt.
  • liść laurowy 3 szt.
  • ziele angielskie 6 szt.
  • ziemniaki 4 szt. duże
  • koperek do posypania
  • smalec 2 łyżki
  • sól do smaku
  • pieprz kolorowy młotkowany do smaku
  • pieprz ziołowy do smaku
  • czerwona słodka papryka mielona 2 łyżki
  • czosnek suszony 1 łyżka
  • sos sojowy ciemny 2 łyżki
  • domowa pasta rosołowa 1 łyżka
  • mąka pszenna 2 łyżki do zagęszczenia gulaszu
  • przegotowana woda 250 ml
Składniki