Gulasz szegedyński

Gulasz szegedyński
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Wszystko w jednym garze - smaczne, pożywne, podzielne :)

Składniki

  • szynka wieprzowa, 1 kg
  • kapusta kiszona, 60-70 deko
  • cebula, 2 duże
  • smalec, 3 łyżki
  • Papryka słodka, 4 łyżeczki
  • papryka ostra, 1 łyżeczka
  • Rama Cremefine do gotowania, albo kwaśna śmietana, niecała szklanka
  • kostka bulionowa wołowa, 2 szt
  • sól, pieprz, przyprawa do wieprzowiny, maggi, do smaku

Przygotowanie

  1. Szynkę pokroić w niedużą kostkę, posypać pieprzem i przyprawą do wieprzowiny, wymieszać i wstawić do lodówki. Cebule pokroić w półplasterki.

  2. Na sporej patelni roztopić smalec, przesmażyć na nim cebulę. Zdjąć patelnię z ognia, dodać paprykę, wymieszać i po chwili z powrotem postawić na ogniu. Dodać mięso, smażyć do zarumienienia - podlać bulionem i gotować pod przykryciem przez około godzinę.

  3. Posiekać kapustę (jeśli jest bardzo kwaśna to wcześniej trzeba ją przepłukać). Dodajemy ja do mięsa, kiedy jest już miękkie i gotujemy razem przez ok. 40 minut.

  4. Pod koniec gotowania sprawdzamy smak, czy niczego nie brakuje, w razie potrzeby doprawiamy. Kiedy smak będzie już nam pasował dodajemy śmietanę i zagotowujemy. Teraz już można pałaszować - jak dla mnie najlepiej ze świeżą bułeczką :)

Komentarze do przepisu (3)

babciaaneczka 16 października 2011
Bardzo ciekawy przepis, do wypróbowania, pozdrawiam
agatasur 06 listopada 2011
Brzmi bardzo smacznie, do ulubionych :)
Konto usunięte 01 marca 2012
Coś dla mojego męża - będzie zachwycony.
Składniki
  • szynka wieprzowa, 1 kg
  • kapusta kiszona, 60-70 deko
  • cebula, 2 duże
  • smalec, 3 łyżki
  • Papryka słodka, 4 łyżeczki
  • papryka ostra, 1 łyżeczka
  • Rama Cremefine do gotowania, albo kwaśna śmietana, niecała szklanka
  • kostka bulionowa wołowa, 2 szt
  • sól, pieprz, przyprawa do wieprzowiny, maggi, do smaku
Składniki