Gulasz sojowy

Gulasz sojowy
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Aromatyczny wegański gulasz sojowy z dodatkiem warzyw.

Składniki

  • Kostka sojowa 100 g
  • Cukinia 1 szt. około 350 g
  • Papryka żółta 1/2 szt.
  • Papryka czerwona 1/2 szt.
  • Seler naciowy 2 gałązki
  • Marchewka 1 szt.
  • Olej 3 łyżki
  • Sól
  • Sos sojowy 2 łyżki
  • Mąka ziemniaczana 1 łyżeczka

Przygotowanie

  1. Kostkę sojową przygotować według przepisu podanego na opakowaniu. Zwykle jest to gotowanie w osolonej wodzie lub namoczenie jej we wrzątku. Gotową kostkę odsączyć na sitku.

  2. Seler umyć i pokroić w plasterki.

  3. Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce na plastry.

  4. Papryki umyć i pokroić w paski.

  5. Na patelni rozgrzać olej i dodać papryki, seler oraz marchewkę i dusić pod przykryciem przez około 5 minut.

  6. Cukinię umyć, pokroić w półplasterki i dodać do warzyw i całość dusić pod przykryciem jeszcze przez około 10 minut.

  7. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w 350 ml zimnej wody, wlać do warzyw jednocześnie mieszając powstający sos i dodać sos sojowy.

  8. Gulasz doprowadzić do wrzenia często mieszając. Gotować przez około 1 minutę.

  9. Jeszcze tylko decyzja, czy gulasz będzie podany z ryżem, kaszą, makaronem czy ziemniakami i świetny obiad gotowy!

Komentarze do przepisu (2)

Docherro 18 lutego 2020
Wyśmienity gulasz:)
ekspresjawkuchni 22 lutego 2020
Pięknie dziękuję :)
Składniki
  • Kostka sojowa 100 g
  • Cukinia 1 szt. około 350 g
  • Papryka żółta 1/2 szt.
  • Papryka czerwona 1/2 szt.
  • Seler naciowy 2 gałązki
  • Marchewka 1 szt.
  • Olej 3 łyżki
  • Sól
  • Sos sojowy 2 łyżki
  • Mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
Składniki