gulasz rybny z papryką choricero i ziemniakami

gulasz rybny z papryką choricero i ziemniakami
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: agafia
Gulasz rybny w hiszpańskim stylu. Choriceros to suszone czerwone słodkie papryki, szczególnie popularne w północnej części Hiszpanii. Przed gotowaniem paprykę należy przez kilka godzin moczyć w wodzie.

Składniki

  • ziemniaki - 500 g
  • filety rybne (najlepiej różnych gatunków) - 500 g
  • cebula - 1 duża
  • papryka choricero - 2-3 szt
  • czosnek - 4 ząbki
  • papryczka chili - 1 szt
  • liście laurowe - 3-4 szt
  • krojone pomidory bez skóry - 400 g
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki - kilka gałązek
  • oliwa 2-3 łyżki

Przygotowanie

  1. Paprykę choricero rozciąć, usunąć nasiona, zalać 300 ml wody, odstawić na kilka godzin lub całą noc.

  2. W garnku rozgrzać oliwę. Cebulę pokroić w piórka, czosnek w cienkie plasterki, papryczkę chili drobno posiekać. Wrzucić razem do garnka, smażyć do zeszklenia.

  3. Ziemniaki obrać, pokroić na kawałki, dodać do cebuli.

  4. Paprykę odcedzić (wody nie wylewać), nożem lub łyżeczką zeskrobać miąższ (skórki nie używamy), wrzucić do garnka. Wszystko wymieszać, dodać liście laurowe, wlać wodę z moczenia papryki, wsypać płaską łyżeczkę soli, gotować do miękkości ziemniaków.

  5. Gdy ziemniaki są miękkie dodać pomidory, dusić kilka minut. Na koniec wrzucić pokrojone na spore kawałki filety rybne, gotować jeszcze 4-5 minut.

  6. Gotowy gulasz doprawić do smaku solą i pieprzem, podawać z natką pietruszki.

Komentarze do przepisu (3)

Dariusz-D 27 lutego
Ale fajna zupa :-)
agafia 28 lutego
Dziękuję
KulinarnaChwila 01 marca
Pyszotka:)
Składniki
  • ziemniaki - 500 g
  • filety rybne (najlepiej różnych gatunków) - 500 g
  • cebula - 1 duża
  • papryka choricero - 2-3 szt
  • czosnek - 4 ząbki
  • papryczka chili - 1 szt
  • liście laurowe - 3-4 szt
  • krojone pomidory bez skóry - 400 g
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki - kilka gałązek
  • oliwa 2-3 łyżki
Składniki