Gulasz po myśliwsku z suszonymi grzybami

Gulasz po myśliwsku z suszonymi grzybami
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Gulasz po myśliwsku to propozycja w sam raz na rozgrzewający, jesienny lub zimowy obiad. Podajmy go z kluskami śląskimi, kaszą lub ziemniakami.

Składniki

  • 1kg szynki wieprzowej
  • 30g suszonych grzybów
  • 3 różnokolorowe papryki
  • 3 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 3 liście laurowe
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki mąki
  • szczypta majeranku
  • sól, pieprz
  • olej

Przygotowanie

  1. Grzyby zalewamy wrzątkiem, zostawiamy je pod przykryciem na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Paprykę, marchewkę i cebulę kroimy w kostkę. Czosnek i natkę siekamy. Pietruszkę ścieramy na duzych oczkach tarki. Wymoczone w wodzie grzyby kroimy w cienkie paski. Wodę z moczenia zostawiamy - przelewamy przez drobne sitko by pozbyć się nieczystości z grzybów.

  2. Szynkę kroimy w dużą kostkę. Podsmażamy w dużym garnku z grubym dnem, na dużym ogniu, na rozgrzanym oleju do mocnego zarumienienia.

  3. Do garnka dodajemy warzywa i grzyby, liście laurowe, ziele angielskie. Smażymy chwilę, po czym zalewamy 3/4 szklanki wody, wodą z moczenia grzybów. Przykrywamy, dusimy na małym ogniu przez około 1,5h do miękkości mięsa. Na koniec dodajemy mąkę rozmąconą w niewielkiej ilości zimnej wody doprawiamy do smaku przyprawami. Dusimy jeszcze chwilę.

Komentarze do przepisu (1)

SlodkoSlodka83 18 listopada 2018
Wypasik :-)
Składniki
  • 1kg szynki wieprzowej
  • 30g suszonych grzybów
  • 3 różnokolorowe papryki
  • 3 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 3 liście laurowe
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki mąki
  • szczypta majeranku
  • sól, pieprz
  • olej
Składniki