Gulasz paprykowy

Gulasz paprykowy
> 3-4 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: taura
Wspaniały smak papryki

Składniki

Przygotowanie

  1. Karkówkę pokroiłam w kostkę, wrzuciłam na oliwę, chwilkę podsmażyłam, aby mięso zbrązowiało. Pamiętajcie, że należy mięso wrzucać na mocno rozgrzany tłuszcz i obsmażyć z każdej strony - pozamykają się pory w mięsie i wszystkie soki zostaną w środku - mięso będzie soczyste i zachowa cenne składniki. Gdy mięso było brązowe z każdej strony dodałam poszatkowaną cebulę i sól. Gdy cebula się zeszkliła (czyli była trochę przezroczysta) dodałam pokorojoną czerwoną paprykę. Moja mama zawsze mówiła mi, że nie można wrzucać na tłuszcz w jednym momencie cebuli i papryki, bo papryka zgorzknieje. Nie wiem, czy rzeczywiście tak jest, bo zawsze stosowałam się do jej wskazówek - nie chciałam w razie czego zmarnować obiadu :) Gdy papryka 2-3 minutki sie poddusiła, zalałam mięso i warzywa wodą, dodałam paprykę słodką i pieprz. No i dusiłam ok godziny. Po tym czasie zagęściłam sos mąką z wodą. Kiedy dodamy mąkę do potrawy zawsze trzeba pogotować jeszcze ok 2 minuty, aby mąka straciła smak surowizny. I... gotowe! Moim zdaniem sos paprykowy najlepiej komponuje się z ziemniakami, ale... co kto lubi :)

Komentarze do przepisu (7)

gosia29 10 listopada 2010
Pyszności!
wioleta333 11 listopada 2010
mniammmm ....
gola2 11 listopada 2010
To coś dla mnie !
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki