Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Gulasz opolski wieprzowy z papryką i cebulą"
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 28
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 212
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 222
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 28
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 212
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 222
Składniki
100 min. Cena porcji: ok. 4,50 zł. Porcja: 590 kcal.
Mięso opłucz, wytrzyj papierowym ręcznikiem, pokrój w średnią kostkę. Papryki rozetnij, usuń gniazda nasienne, strąki opłucz, osusz i potnij w kostkę. Cebule obierz, pokrój na mniejsze kawałki.
W garnku albo na dużej patelni mocno rozgrzej olej. Wrzuć mięso i zrumień ze wszystkich stron, mieszając. Podsmażone mięso oprósz solą oraz pieprzem.
Dodaj pokrojoną paprykę i cebulę, chwilę smaż. Dołóż koncentrat pomidorowy, oprósz mąką, przesmaż, mieszając. Podlej 3 szklankami gorącej wody (może być też bulion warzywny). Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz płomień i duś pod przykryciem do miękkości (ok. 70 min), od czasu do czasu mieszając.
Pod koniec gotowania gulasz przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Natkę pietruszki opłucz, osusz, oderwij listki, drobno je posiekaj. Posyp gulasz. Danie serwuj np. z grubym makaronem.Źródło: Naj