Gulasz indyczy z warzywami i pieczarkami

Gulasz indyczy z warzywami i pieczarkami
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Ola1984
Jesienią i zimą nie ma nic lepszego niż miska rozgrzewającego, pożywnego gulaszu. Pyszny gulasz indyczy idealnie sprawdzi się na ciepły posiłek.

Składniki

  • 500 g mięsa z udźca indyka (bez kości i skóry)
  • 1 marchew
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 300 g pieczarek
  • 2 ząbki czosnki
  • 50 ml śmietany 30 %
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1/2 łyżeczki ostrej wędzonej papryki
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • sól morska (do smaku)

Przygotowanie

  1. Na oleju zarumienić drobno posiekaną cebulę. Dodać mięso, doprawić solą i smażyć do zarumienienia. Dodać pokrojony seler naciowy, marchew pokrojoną w półplasterki i pieczarki podzielone na ósemki. Smażyć krótką chwilę. Dołożyć pokrojoną paprykę i zalać wszystko wodą, w takiej ilości, aby zakryła składniki. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pozostałe przyprawy. Dusić do miękkości około 30 minut. Pod koniec duszenia dodać łyżkę masła i śmietanę. Wymieszać do połączenia się składników. W niewielkiej ilości zimnej wody rozprowadzić mąkę i dodać do gulaszu. Wymieszać i podgotować do zagęszczenia się sosu. Gulasz podawać z kaszą, makaronem lub pieczywem.

Składniki
  • 500 g mięsa z udźca indyka (bez kości i skóry)
  • 1 marchew
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 300 g pieczarek
  • 2 ząbki czosnki
  • 50 ml śmietany 30 %
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1/2 łyżeczki ostrej wędzonej papryki
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • sól morska (do smaku)
Składniki