Gulasz holenderski

Gulasz holenderski
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: luna76
Musiałam dodać coś od siebie. I oczywiście nie dodałam piwa, które znajduje się w przepisie, a to ze względu na dzieci.

Składniki

  • 1/2 mięsa na gulasz
  • 3 cebule
  • 5 goździków
  • 2 liście laurowe
  • kawałek masła
  • mąka do obtoczenia mięsa
  • 1 litr bulionu
  • 1 por
  • 1 łodyga selera
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/4 fenkułu
  • 5-6 łyżek ciemnego sosu sojowego
  • 2 -3 łyżki octu winnego czerwonego
  • Sól
  • czarny pieprz

Przygotowanie

  1. Mięso myję, suszę na ręczniku papierowym i kroję w kawałki. Do miski wsypuję mąkę, sól i pieprz, obtaczam kawałki mięsa. Na maśle podsmażam pokrojoną w kostkę cebulę. Do zeszklonej cebuli dodaję mięso i smażę do zrumienienia. Dodaję liście laurowe i goździki. Podsmażam przez chwilę, podlewam rosołem, sosem sojowym i odrobiną octu, dodaję pokrojone warzywa i duszę pod przykryciem do miękkości, co jakiś czas mieszając by się nie przypalił. Jak mięso zmięknie, a sos się zredukuje i zgęstnieje doprawiam ewentualnie solą i pieprzem. Najlepiej smakuje z ziemniakami z wody i surówką z czerwonej kapusty. Ja zaś podałam z białym pieczywem :)

Komentarze do przepisu (2)

Konto usunięte 30 marca 2014
super sprawa...
hyh 31 marca 2014
Nigdy nie slyszalem o holenderskiej wersji , musze podzialac kuchni i go zrobic
Składniki
  • 1/2 mięsa na gulasz
  • 3 cebule
  • 5 goździków
  • 2 liście laurowe
  • kawałek masła
  • mąka do obtoczenia mięsa
  • 1 litr bulionu
  • 1 por
  • 1 łodyga selera
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/4 fenkułu
  • 5-6 łyżek ciemnego sosu sojowego
  • 2 -3 łyżki octu winnego czerwonego
  • Sól
  • czarny pieprz
Składniki