Zoladki dokladnie myjemy i oczyszczamy, kroimy na cwiartki, dajemy do zimnej wody, zagotowujemy, gotujemy 10 minut i wylewamy na cedzak. Dodatkowo oplukujemy woda i dajemy do garnka ze swieza woda. Dodajemy lyzke przyprawy warzwnej z sola, pol lyzeczki pieprzu, 2 liscie laurowe, 5 ziaren ziela ang, lyzkeczke lubczyku suszonego, lyzkeczke suszu pietruszki zielonej, lyzkeczke majeranku i gotujemy przez 1 godzine.
Po godzinie dodajemy pieczarki i cebule, wysmazone wczesniej na masle z dodatkiem przyprawy warzywnej, lyzeczki papryki slodkiej, pol lyzeczki kurkumy.
Gotujemy przez nastepne pol godziny. Zageszczamy maka rozrobiona z woda, zdejmujemy z ognia, zabielamy slodka smietanka i dodajemy sok z polowy cytryny.
Juz na talerzu doprawiamy jeszcze spora iloscia czarnego pieprzu
i Maggi.
Zajadamy z kroma pelnoziarnistego chleba z maselkiem.
Pycha!!
Komentarze do przepisu (6)
*Przejdziesz do wersji klasycznej