Gulasz cielęcy

Przepis dnia 2019-09-12
Gulasz cielęcy
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
Fakt, troszkę przy nim roboty. Fakt, nie jest tani. Fakt, jest przesmaczny.

Składniki

  • 500 g łopatki cielęcej
  • 300 ml soku pomarańczowego
  • 300 ml cydru wytrawnego
  • 300 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 łyżki masła ghee
  • 700 ml bulionu cielęcego
  • 1 łyżka mąki
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Mięso kroimy na kawałki. Zalewamy cydrem i sokiem, lekko oprószamy solą, mieszamy. Odstawiamy na 24 godziny do lodówki.
    Odcedzamy z zalewy, osuszamy papierowym ręcznikiem.

    Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy posiekaną cebulę, szklimy. Dodajemy mięso, smażymy, pod koniec dodajemy pokrojone pieczarki. Przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu przez kwadrans. Odkrywamy dodajemy posiekany czosnek, oprószamy mąką i chwilę smażymy.
    Zalewamy gorącym bulionem, gotujemy bez przykrycia przez godzinę.
    Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Komentarze do przepisu (2)

KulinarnaChwila 12 września 2019
Nigdu=y takiego nie jadłam, może być dobry :)
Futka 12 września 2019
Fantastyczny! <3
Składniki
  • 500 g łopatki cielęcej
  • 300 ml soku pomarańczowego
  • 300 ml cydru wytrawnego
  • 300 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 łyżki masła ghee
  • 700 ml bulionu cielęcego
  • 1 łyżka mąki
  • sól, pieprz
Składniki