Gulasz bezmięsny (bezglutenowy)

Gulasz bezmięsny (bezglutenowy)
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
No i nadszedł ten czas, by zmienić swoje upodobania kulinarne. W życiu tak bywa, czasami choroba weryfikuje. Oczywiście całkiem nie rezygnuję z mięsa, jednak nie będzie już składnikiem głównym wszystkich potraw. Od dzisiaj przepisy będą bardziej lekkostrawne, nie chodzi o termin „fit” bo jakoś nie ciągnie mnie do tego terminu. Będzie bardziej zdrowo, ale równie apetycznie. Dzisiaj przedstawię Wam alternatywę dla gulaszu. Tak, można zrobić bezmięsny choć w smaku przypomina mięso. Tutaj użyłem Jackfruit, czyli owocu drzewa chlebowego. Młody, niedojrzały owoc ma smak i konsystencję podobną do mięsa. Jackfruit można przygotowywać na różne sposoby. Idealnie komponuje się z różnymi warzywami i przyprawami. Jeśli ciekawi jesteście efektu zachęcam do wypróbowania przepisu. Wszystkim, którzy znaleźli się w podobnej sytuacji lub pragną zmienić swoje przyzwyczajenia żywnościowe, życzę Zdrówka i Smacznego! <AG>

Składniki

  • 500 g jackfruit z puszki
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oleju z chili
  • 3 łyżki pasty paprykowej
  • 250 ml passaty pomidorowej
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1/3 łyżeczki mielonej gorczycy
  • 1 łyżka mąki z ciecierzycy
  • 1 mała czerwona papryka
  • Sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Jackfruit odcedzamy z zalewy, płuczemy pod bieżącą wodą, większe kawałki kroimy na pół. Osuszamy papierowym ręcznikiem.



    Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek, szklimy, wrzucamy owoc. Smażymy przez kilka minut, delikatnie mieszając. Pod koniec wsypujemy mąkę.

    Następnie dodajemy pastę paprykową, passatę pomidorową, zalewamy wrzątkiem. Dokładnie mieszamy, dodajemy przyprawy i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu przez kwadrans.

    Paprykę kroimy na mniejsze kawałki po kwadransie dodajemy do sosu.

    Całość dusimy na wolnym ogniu przez 10 minut. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.



    Podajemy z kaszą i ogórkiem kiszonym.

Komentarze do przepisu (2)

Futka 14 kwietnia
Pyszny i aromatyczny <3
kuchmariola63 15 kwietnia
Super danie. Można mięso także zamienić grzybami :)
Składniki
  • 500 g jackfruit z puszki
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oleju z chili
  • 3 łyżki pasty paprykowej
  • 250 ml passaty pomidorowej
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1/3 łyżeczki mielonej gorczycy
  • 1 łyżka mąki z ciecierzycy
  • 1 mała czerwona papryka
  • Sól, pieprz
Składniki