Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czy gulasz bez mięsa to wciąż gulasz? Choć kwestia nazewnictwa może wydawać się dyskusyjna, gorące danie jednogarnkowe z dużą ilością papryki jest równie pyszne i pożywne, gdy wołowinę czy wieprzowinę zastąpi się innym źródłem białka – na przykład fasolą.
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 81
Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...
Odsłon: 194
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 81
Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...
Odsłon: 194
Składniki
Zalej fasolę około 1 l wody. Odstaw na 8-12 godzin (nie dłużej). Odlej wodę i zalej świeżą w garnku (tak, by poziom wody był wyżej od poziomu fasoli o 2-3 cm). Zagotuj. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejsz moc palnika. Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez około godzinę (aż fasola zmięknie). Nie dodawaj do wody soli. Odstaw fasolę do wystudzenia w wodzie, w której się gotowała. Odcedź.
Opłucz pieczarki i pokrój na plasterki. Z papryk usuń gniazda nasienne. Pokrój warzywa w dość duże kawałki. Posiekaj cebulę dymkę (szczypior także posiekaj i odłóż do dekoracji). Zeszklij na maśle klarowanym cebulę wraz ze sproszkowanymi paprykami (słodką, ostrą, chili). Dodaj świeże papryki i pieczarki. Smaż do miękkości. Pod koniec smażenia dodaj na patelnię posiekany czosnek.
Zalej zawartość patelni bulionem. Duś przez kilkanaście minut na wolnym ogniu, co pewien czas mieszając. Dodaj pomidory. Dopraw gulasz do smaku solą i pieprzem. Dodaj ugotowaną fasolę. Duś przez kolejnych kilkanaście minut.
Gulasz bez mięsa podawaj z pieczywem, udekorowany posiekanym szczypiorkiem.