Gulasz afrykański nie tylko dla weganina

Gulasz afrykański nie tylko dla weganina
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Temu gulaszowi nie sposób się oprzeć, a odgrzany następnego dnia jest jeszcze lepszy! Aromatyczne i sycące danie, wegańskie, bezglutenowe, przyjemnie egzotyczne – czy można chcieć czegoś więcej? A na dodatek – raczej niskokaloryczne, bo oprócz masła orzechowego (lub orzechów) nie zawiera innego tłuszczu. Czy więc można nazwać je dietetycznym posiłkiem? Tego nie jestem pewna, bo nie bardzo znam się na dietetyce i odchudzaniu, ale jeśli danie ma mało tłuszczu, multum warzyw i smaku z przypraw oraz sporą dawkę białka pod postacią strączków i orzechów – to chyba lepiej być nie może, prawda? Jeśli zaś chodzi o smak – to klękajcie, narody! Ale uwaga - to smak dla wielbicieli masła orzechowego, bo to ono daje dominującą nutę smakową.

Składniki

  • 2 duże czerwone cebule pokrojone w piórka
  • 3 marchewki (niezbyt wielkie) pokrojone w słupki, czyli w zapałkę
  • 2 pokrojone w paski papryki, najlepiej czerwone, ale w sumie kolor jest sprawą drugorzędną
  • 4 duże pomidory albo (jesienią i zimą) puszka/słoik krojonych pomidorów
  • 250 g pieczarek dowolnie pokrojonych
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 świeża papryczka chili albo łyżeczka płatków chili
  • 2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 czubata łyżeczka sproszkowanej kurkumy
  • 1 łyżka garam masala (albo – opcjonalnie – curry, tikka masala itp.)
  • pieprz i sól do smaku
  • około szklanki dobrej jakości masła orzechowego
  • 2-3 łyżki sezamu (białego lub czarnego – obojętnie)
  • 1 puszka czerwonej fasoli, odcedzonej i przepłukanej na sicie (zamiennie może być fasola biała, czarna, ciecierzyca z puszki, mo

Przygotowanie

  1. Do dużego rondla z nieprzywierającą powłoką (zwykle jest to teflon, ale ja ostatnio testuję garnki z warstwą granitową i muszę przyznać, że są świetne) wlej kilka łyżek wody, zagotuj. Na wrzącą wodę wrzuć piórka cebuli, przykryj rondel i duś cebulę przez 2-3 minuty na dużym ogniu. Ma nieco zmięknąć.

  2. Do garnka dorzuć pokrojoną w słupki marchewkę i duś przez kolejnych kilka minut. Jeśli trzeba, dolej trochę wody.

  3. Dodaj jeszcze czosnek przeciśnięty przez praskę, pokrojoną chili (lub suszone płatki),

  4. kurkumę, garam masala oraz pieprz i nieco soli. Wymieszaj.

  5. Po minucie dorzuć pokrojone: paprykę, pomidory i pieczarki oraz koncentrat pomidorowy.

  6. Duś wszystkie składniki do miękkości. W tym czasie warzywa puszczą sporo płynu. Ale gdyby było go jednak zbyt mało – warto dolać nieco wody, bo konsystencja jest ważna.

  7. Pod koniec gotowania dodaj odcedzoną i przepłukaną fasolę (lub ciecierzycę),

  8. masło orzechowe, które zagęści sos, sezam oraz sól do smaku. Wszystko wymieszaj i gotuj jeszcze z minutkę bez przykrycia.

  9. Gotowy aromatyczny gulasz afrykański możesz podać samodzielnie albo z kaszą jaglaną (idealnie, bo proso jest bardzo popularne i chętnie jadane na kontynencie afrykańskim). Dobrze się tu sprawdzi również ryż, komosa ryżowa (quinoa), kuskus, bulgur, a nawet dowolny chleb.

  10. To doskonałe danie na obiad i kolację w chłodny, jesienny czy zimowy dzień. Idealne też na imprezę, bo smakuje wszystkim, nawet osobom jedzącym na co dzień mięso.

Komentarze do przepisu (2)

KulinarnaChwila 20 listopada 2019
ciekawy przepis:)
SprytnaChochla 20 listopada 2019
WOW! Super przepis. Kradnę ;)
Składniki
  • 2 duże czerwone cebule pokrojone w piórka
  • 3 marchewki (niezbyt wielkie) pokrojone w słupki, czyli w zapałkę
  • 2 pokrojone w paski papryki, najlepiej czerwone, ale w sumie kolor jest sprawą drugorzędną
  • 4 duże pomidory albo (jesienią i zimą) puszka/słoik krojonych pomidorów
  • 250 g pieczarek dowolnie pokrojonych
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 świeża papryczka chili albo łyżeczka płatków chili
  • 2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 czubata łyżeczka sproszkowanej kurkumy
  • 1 łyżka garam masala (albo – opcjonalnie – curry, tikka masala itp.)
  • pieprz i sól do smaku
  • około szklanki dobrej jakości masła orzechowego
  • 2-3 łyżki sezamu (białego lub czarnego – obojętnie)
  • 1 puszka czerwonej fasoli, odcedzonej i przepłukanej na sicie (zamiennie może być fasola biała, czarna, ciecierzyca z puszki, mo
Składniki