Gulasz

Gulasz
> 3-4 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: szynszylka
bardzo dobre

Składniki

  • karkówka wołowa, 1 kg
  • cebula, 3 szt
  • czosnek, 2 ząbki
  • fasola czerwona, 1 puszka
  • pieczarki, 30 dkg
  • sól
  • pieprz
  • mąka przenna, 1 łyżka
  • kasza gryczana, 2 woreczki
  • ser edamski wędzony, 15 dkg
  • bulion wołowy, 1 szklanka

Przygotowanie

  1. na patelni zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, pieczarki pokrojone w plasterki i poszatkowany czosnek

  2. na patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę karkówkę

  3. podsmażoną karkówkę przełożyć do głębokiego garnka, dodać cebulę z pieczarkami i czosnkiem, czerwoną fasolę odsączoną z zalewy a wszystko zalać szklanką bulionu

  4. doprawić całość solą i pieprzem i dusić na małym ogniu ok godzinę - aż mięso stanie się kruche

  5. pod koniec gotowania dodać łyżkę mąki dla zagęszczenia sosu i gotować jeszcze kilka minut

  6. w międzyczasie przygotować 2 torebki kaszy gryczanej według przepisu z opakowania

  7. na talerzu wyłożyć kaszę gryczaną, na środku we wgłębienie w kaszy nałożyć gulasz i wszystko posypać startym serem wędzonym

  8. całość wkładamy do rozgrzanego piekarnika na kilka minut z włączoną górną grzałką żeby ser się rozpuścił (można wstawić do mikrofalówki z funkcją grill na 3 minuty)

  9. SMACZNEGO

Komentarze do przepisu (4)

Alicja_Tomasz 23 sierpnia 2010
nie lubie kaszy gryczanej ale przepis interesujacy :) a dlaczego gulasz? :P
wiola1100 24 sierpnia 2010
a ja bardzo lubię kaszę gryczną a twoje danie wygląda tak pysznie że zrobiłam sie głodna
mamakacperka4 24 sierpnia 2010
Mniammmmmm.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • karkówka wołowa, 1 kg
  • cebula, 3 szt
  • czosnek, 2 ząbki
  • fasola czerwona, 1 puszka
  • pieczarki, 30 dkg
  • sól
  • pieprz
  • mąka przenna, 1 łyżka
  • kasza gryczana, 2 woreczki
  • ser edamski wędzony, 15 dkg
  • bulion wołowy, 1 szklanka
Składniki