Grzyby boczniaki w cieście

Grzyby boczniaki w cieście
> 5-6 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: agnes72
Co u was słychać ? Ja dziś przygotowałam dla rodzinki nasze ulubione grzyby boczniaki zrobiłam je inaczej niż zwykle bo w cieście, za zwyczaj robię je w jajku i bułce. Czy również uwielbiacie te właśnie grzyby ?

Składniki

  • 2 opakowania grzybów boczniak 250 g każde,
  • 2 jajka rozmiar L,
  • 5 łyżek lekką górką mąki pszennej,
  • 10 łyżek mleka,
  • 0,5 płaskiej łyżeczki soli,
  • olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Na początek przygotować grzyby boczniaki przełożyć je do miski i zalać gorącą gotującą wodą aby je sparzyć, następnie przełożyć na durszlak aby ociekły z nadmiaru wody i ostygły. W czasie gdy grzyby stygną przygotować ciasto do salaterki wbić całe jajka, wsypać sól oraz mąkę i wlać mleko ( łyżka ma być do odmierzenia mąki i mleka ta sama ), wszystko dokładnie wyrobić na jednolitą masę

  2. Gdy mamy już przygotowane ciasto a grzyby ociekły z wody i ostygły, wtedy na patelnię wlać oleju więcej niż na dno patelni lekko go rozgrzać a następnie grzyba za nużyć w cieście i układać na rozgrzanym oleju, smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. Usmażone grzyby ułożyć na talerzu wyłożonym ręcznikiem kuchennym, mniejsze kawałki grzybów można namaczać w cieście po kilka na raz

  3. Usmażone grzyby w cieście podałam z młodymi ziemniakami oraz surówką ze słoika którą robiłam z cukinią, cebulą i papryką. Tak przygotowane grzyby można dać jako dodatek do obiadu jak również można zjeść z samym chlebem, nadają się do zjedzenia na gorąco jak również gdy wystygną

Składniki
  • 2 opakowania grzybów boczniak 250 g każde,
  • 2 jajka rozmiar L,
  • 5 łyżek lekką górką mąki pszennej,
  • 10 łyżek mleka,
  • 0,5 płaskiej łyżeczki soli,
  • olej do smażenia
Składniki