Grzybowe mielone

Grzybowe mielone
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: ErJot
Mielone o grzybowym smaku, choć tych grzybów jest tam niewiele:)

Składniki

  • mięso mielone wieprzowe 70 dag
  • grzyby suszone 5 szt
  • jajko 1 szt
  • bułka tarta 4 łyżki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • smalec do smażenia

Przygotowanie

  1. Grzyby zalewamy wodą /ok. 200 ml/ i odstawiamy na 30 min. Po tym czasie grzyby gotujemy do miękkości w wodzie, w której się moczyły. Grzyby odcedzamy /ale wodę zachowujemy/ i po przestygnięciu drobno kroimy.

  2. Bułkę tartą zalewamy wywarem grzybowym - wlewamy tyle wywaru ile bułka "wciągnie". Do bułki dodajemy mięso mielone i grzyby, wbijamy jajko, doprawiamy do smaku i dokładnie wyrabiamy.

  3. Z masy mięsnej formujemy pulpety i smażymy na rozgrzanym smalcu na rumiano z wszystkich stron.

Komentarze do przepisu (15)

Docherro 07 sierpnia 2019
Przepyszne połączenie:)
fafiatko 07 sierpnia 2019
Swietne!
SprytnaChochla 08 sierpnia 2019
Super pomysł! Na pewno wypróbuję
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • mięso mielone wieprzowe 70 dag
  • grzyby suszone 5 szt
  • jajko 1 szt
  • bułka tarta 4 łyżki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • smalec do smażenia
Składniki