Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Grzybowa ze śliwkami"
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27445
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 153
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 177
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1163
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27445
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 153
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 177
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1163
Składniki
<strong>Magdalena Kaczmarek z Poznania</strong>
Grzyby zalewam wodą i odstawiam na noc. Następnego dnia gotuję je godzinę. Do drugiego garnka wlewam 2 szklanki wody, dodaję obrane warzywa (bez cebuli) i przyprawy.
Wywar gotuję ok. 40 mi nut, aż warzywa będą miękkie. Cebulę obieram, siekam, szklę na maśle. Grzyby kroję. Ugotowane warzywa wyjmuję. Do wywaru dodaję: grzyby, śliwki i cebulę. Dolewam trochę wywaru z gotowania grzybów. Gotuję 15 minut.
Kluski: mąkę mieszam z wodą i jajkiem. Łyżką nabieram porcje ciasta. Wkładam do posolonego wrzątku. Gotuję 2 minuty.
Zupę mieszam ze śmietaną. Ponownie przyprawiam. Podaję z kluseczkami.Źródło: Naj