Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Gryczany piróg biłgorajski"
Dziś proponujemy przepis na wytrawne naleśniki po bolońsku. Idealne połączeni...
Odsłon: 5506
Szybki i smaczne racuszki z jabłkiem na śniadanie
Odsłon: 374
Botwinka do klasyczna zupa. Mogłabym ją jeść codziennie. Moją ulubioną wersję...
Odsłon: 76
Dziś proponujemy przepis na wytrawne naleśniki po bolońsku. Idealne połączeni...
Odsłon: 5506
Szybki i smaczne racuszki z jabłkiem na śniadanie
Odsłon: 374
Botwinka do klasyczna zupa. Mogłabym ją jeść codziennie. Moją ulubioną wersję...
Odsłon: 76
Składniki
120 min • Porcja 230 kcal • Koszt porcji 80 gr • Przepis na 10-12 porcji
Ziemniaki obieram, gotuję i odcedzam, zostawiając trochę wody. Wsypuję kaszę, dodaję smalec (mogą być skwarki), ugniatam, przykrywam. Gdy przestygną, dodaję pokruszony twaróg, roztrzepane jajka, pieprz, sól i miętę. Mieszam.
Łączę śmietanę z drożdżami, cukrem i proszkiem do pieczenia. Masło siekam z mąką, dodaję śmietanę z drożdżami, sól i zagniatam ciasto.
Ciasto rozwałkowuję. 2/3 ciasta wylepiam dno i boki natłuszczonej formy. Wykładam na to farsz. Przykrywam go resztą ciasta. Zlepiam dolne ciasto z górnym, dociskając je.
Piekę 80 min w temp. 180°C. Po 30 min przykrywam pergaminem. Podaję na gorąco ze śmietaną, kefirem, maślanką.
Jest wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych. Wyśmienity! Teresa Skotnicka z GozdowaŹródło: Kobieta i życie