Gryczane placki z tuńczykiem

Gryczane placki z tuńczykiem
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Kasiek189
Obiad na szybko? Proszę bardzo???????? Idealne również na wynos do jednego pudełeczka, które można spożywać na zimno. Z sosem czosnkowym, warzywami i jesteśmy syci na kilka godzin

Składniki

  • 1 puszka tuńczyka
  • 1 jajo
  • 100 g mąki gryczanej
  • pół szklanki wody przegotowanej zimnej
  • 1 łyżka oleju do smażenia

Przygotowanie

  1. Mąkę, jajo i przyprawy (sól, pieprz) wstępnie mieszamy.

  2. Dodajemy tuńczyka odsączonego z wody i mieszamy do połączenia składników. Dolewamy stopniowo wody aby powstała nam papkowata konsystencja (nie lejąca).

  3. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy placki z obu stron.

Komentarze do przepisu (1)

Nevermore 11 października 2017
Bardzo fajna propozycja :) Jak jest tuńczyk, to ja to biorę i wiem, że jest dobre.
Dla mnie super połączenie,... Czytaj całość »
Bardzo fajna propozycja :) Jak jest tuńczyk, to ja to biorę i wiem, że jest dobre.
Dla mnie super połączenie, kupuję bez targowania ;)
Składniki
  • 1 puszka tuńczyka
  • 1 jajo
  • 100 g mąki gryczanej
  • pół szklanki wody przegotowanej zimnej
  • 1 łyżka oleju do smażenia
Składniki