Gryczane pierogi z serem

Gryczane pierogi z serem
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Kasiek189
Moja rodzinka bardzo uwielbia pierogi, a wersja bezglutenowa bardzo im zasmakowała.

Składniki

  • ciasto: -150 g mąki gryczanej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • woda przegotowana letnia
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju
  • farsz: -180 g twarogu chudego
  • podanie: +1 łyżka smalcu (u mnie z gęsi)
  • 1 cebulka

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki na ciasto mieszamy i wyrabiamy ciasto. (wodę dolewałam prosto z dzbanka, także mniej więcej wyszło jej niecałe pół szklanki).

  2. Rozwałkujemy i szklanką wykrawamy kółka. Napełniamy dobrze zmielonym serem i sklejamy. Ja wszystko robię ręcznie, bez żadnych sprzętów jak to teraz w modzie, aby były idealne :)

  3. W między czasie wyrabiania pierogów gotujemy większy garnek wody z odrobiną soli.

  4. Posklejane pierożki wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy do momentu wypłynięcia.

  5. Do podania na smalcu podsmażamy cebulkę i polewamy pierożki. :)

Komentarze do przepisu (1)

Nevermore 31 stycznia 2018
Jak już wiesz wszystko, co z gryki biorę w ciemno, a jak jeszcze w takim zestawie, to pytań brak xD
Super :D
Składniki
  • ciasto: -150 g mąki gryczanej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • woda przegotowana letnia
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju
  • farsz: -180 g twarogu chudego
  • podanie: +1 łyżka smalcu (u mnie z gęsi)
  • 1 cebulka
Składniki