Gryczane kotlety z kurczakiem cukinią i marchewką

Gryczane kotlety z kurczakiem cukinią i marchewką
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Proste i szybkie w przygotowaniu gryczane kotlety z kurczakiem cukinia i marchewką. Delikatne i dietetyczne, gdyż są pieczone, a nie smażone. Smaczne na ciepło od razu po upieczeniu, jak i na zimno jako przekąska na wynos do szkoły lub pracy. Jeśli zostanie Ci kasza gryczana z obiadu z poprzedniego dnia, wykorzystaj ją w ten lub inny sposób.

Składniki

  • kasza gryczana niepalona ugotowana 100 g
  • filet z kurczaka 100 g
  • jajka 2
  • cukinia 100 g
  • marchew
  • czosnek wyciśnięty
  • natka pietruszki
  • skrobia ziemniaczana 1 łyżka
  • przyprawy

Przygotowanie

  1. Przygotowanie

    Warzywa myjemy i osuszamy, następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Czosnek przeciskamy przez praskę. Surowe mięso siekamy jak najdrobniej. Dodajemy rozkłócone jajka, obie mąki, posiekaną natkę i doprawiamy ulubionymi ziołami lub przyprawami. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy do połączenia. Formę wykładamy papierem do pieczenia i układamy masę formując zgrabne kotleciki. Pieczemy w temperaturze 180 °C przez 15-20 minut. Podajemy na ciepło lub zimno z lekkim sosem jogurtowym.

    Smacznego,

Składniki
  • kasza gryczana niepalona ugotowana 100 g
  • filet z kurczaka 100 g
  • jajka 2
  • cukinia 100 g
  • marchew
  • czosnek wyciśnięty
  • natka pietruszki
  • skrobia ziemniaczana 1 łyżka
  • przyprawy
Składniki